måndag 11 juni 2012

Bakom myterna om drottningen av SabaQueen of Sheba: Behind the Myth, en dokumentärfilm från 2002 av BBC.

Sommaren brukar vara reprisernas högtid på TV och jag vill inte vara sämre. Det finns en hel del att ta av efter drygt sex års bloggande med närmare två inlägg om dagen i snitt. I dag fick jag en kommentar på ett inlägg från 2007 med en dokumentär om drottningen av Saba. Besökaren tyckte det var märkligt att de väldokumenterade uppgifter som framkommit fått så lite uppmärksamhet.

Den mytomspunna drottningen av Saba - vem var hon?

Drottningen av Sabas möte med kung Salomo omnämns i bibelns gamla testamente, i koranens sura 27 och i det etiopiska nationaleposet Kebra Nagast Legenden om Saba har med muntlig berättartradition förts vidare från generation till generation genom årtusenden. Men har hon verkligen funnits? Dokumentärfilmen från BBC följer de arkeologiska utgrävningarna i Marib, Jemen.

- Den dunkla bild som funnits om Arabien före islam håller genom modern forskning på att genomgå en total förändring, skriver Jan Retsö, professor i arabiska vid Göteborgs universitet, i en mycket intressant artikel i Svenska Dagbladet, Högkultur i Saba fram ur mytens töcken (2003-02-18)

- Vad som bör framhållas med eftertryck är att det nu mer och mer blivit uppenbart att Arabien före islam ingalunda bara var ett ökenland befolkat av beduiner. Det hade under årtusenden härbärgerat en inhemsk högkultur av liknande typ som de i Mesopotamien och Nildalen, skriver Retsö vidare och menar att detta ställer viktiga frågor om islams framväxt och dess senare historieskrivning.

Han fortsätter:

"Om man dessutom betänker att detta imperium tycks ha haft en egen religion där man dyrkade en enda gud som kallades Rahman, det viktigaste epitetet på Koranens gud, kan man undra om inte islamforskningen borde ta sig en närmare titt på detta fenomen i stället för att, som man i regel gör, se mot Syrien och medelhavsvärlden på jakt efter "inflytanden" som genererar islam.

Om man dessutom vet att den islamiska erövringen, åtminstone i sitt inledningsskede, tycks ha dominerats och letts av jemenitiska trupper och generaler kan man börja undra om man inte här står inför något mycket stort, ett väldigt historiskt komplex som vi inte känt till förut och som också den senare islamiska historieskrivningen har glömt eller censurerat bort. Det finns all anledning att följa med i vad som händer i utforskningen av det Saba som numera återinträtt i bilden av världshistorien.
"

Inga kommentarer: