lördag 9 juni 2012

Ny webbtidning: TheGambia.nuBright faces of The Gambia är en dokumentär producerad på uppdrag av kanadensiska Nova Scotia-Gambia Association om människor i Gambia som inom olika områden arbetar med undervisning för att förbättra befolkningens levnadsförhållanden.

Allas vår bloggmorsa, Fatou Touray, ligger sannerligen inte på latsidan. Hon sjösätter det ena projektet efter det andra. Hennes senaste bidrag till alla kunskapstörstande är en webbtidning med ambitionen att förmedla ett brett spektrum med information om Gambia, det lilla västafrikanska landet som så många svenska charterturister besökt under närmare fem decennier. Redan 1965 arrangerade en man vid namn Bertil Harding en resa för 300 svenskar till landets huvudstad Banjul. Året därefter inledde han ett samarbete med Vingresor, numera Ving, och antalet resenärer ökade tll 628. I dag är en av Banjuls största gator uppkallad efter honom, Bertil Harding Highway. (Läs mer om denna fascinerande person som hösten 1944 grundade den enda grupp inom den norska motståndsrörelsen mot den nazistiska ockupationen som bestod av svenskar).

Själv har jag varit i Gambia vid två tillfällen och har många trevliga minnen och lärorika erfarenheter med mig från besöken. Första gången bodde jag hos en familj där den äldste mannen var imam i en moské i Bakau, vilket snabbt gav mig många värdefulla kontakter som annars kan vara svåra att få som turist. Han sa till mig, att så länge jag bor hos dem är jag som deras egen son. Tyvärr, är det många besökare som inte tar tillvara på möjligheten att vika av från turiststråken och bekanta sig med landets rika kultur och folkliv. Istället tillbringar många den mesta tiden på stranden, har halv- eller helpension på hotellet och nöjer sig med att följa med på resebolagets arrangerade utflykter.

För er som vill få en djupare kännedom om Gambia rekommenderar jag varmt att ni följer Fatous nya webbtidning TheGambia.nu och den anknytande Facebookgruppen

Dessutom är jag glad över att Fatou publicerat min artikel Mästertrumslagaren i Man-Njie Kunda