tisdag 5 juni 2012

Mattias Gardell vid rättegången mot Breivik

I natt har jag läst igenom det rättegångsprotokoll som norska Verdens Gang publicerade från gårdagens rättegång mot Anders Behring Breivik. Professor Mattias Gardell vid teologiska institutionen vid Uppsala universitet var inkallad som sakkunnigt vittne av försvaret. Han påvisade bland annat att mycket av innehållet i Breiviks 1500-sidiga kompendium var direkt hämtat från personer aktiva inom diverse islamofobiska och nationalistiska högerextrema kretsar, ett hopkok av korsriddarromantik och fascism.

I kommentarsfältet på Sveriges största islamofobiska och rasistiska blogg, som helhjärtat stöds av sverigedemokraternas partiledare, samlas de som Gardell under rättegången beskrev som "ensamma krigare" som med hjälp av internet kan uppleva sig vara "en del av en bevegelse fordi man opplever at det er mange der ute som taler på samme måte." Kommentarerna om Gardell på bloggen inskränker sig till tarvliga personangrepp. Någon saklig kritik av Gardells anförande ser jag inte skymten av. Däremot uttrycks vissa sympatier för Breivik: "1-0 till Breivik", "Säga vad man vill om massmördaren Brievik men dum är han inte", "Det är svårt att avgöra vem man har svårast för, Breivik eller Gardell?" - bara för att nämna några kommentarer.

I bloggens redaktionella text beskrivs Gardells framträdande vid rättegången med citat från kommentarsfältet i en norsk tidning:

Ytterligare en kommentar sammanfattar kanske läget bäst: "Kanskje vi skal sette tak over Sverige og kalle det verdens største sinnsykasyl [dårhus]?"

Se hela Gardells anförande i rätten Välj i kapitelmenyn under videon.

Inga kommentarer: