Svenska Akademiens ständige sekreterare, Uppsalabon Peter Englund, lade ner sin blogg i juni efter fem och ett halvt års bloggande. Han hade helt enkelt inte tid att fortsätta med den.
Nu har han lovat att starta en Akademiblogg och blogga å ämbetets vägnar. Det låter spännande att få rapporter från den i vanliga fall så tillknäppta Svenska Akademien. Någon gång efter nyår skall den nya bloggen finnas på nätet. (Efter nyår? Det kan ju faktiskt vara när som helst utom före nyår. Hmm.)
Nåväl. I väntan på Peters nya blogg kan ni tillaga hans favoritsoppa.
Så här gör ni:
Finhacka en gul lök. Fräs hacket i en matsked olivolja. Lägg till en pressad vitlöksklyfta.
Häll i 13dl vatten och 2,5 tärningar med hönsbuljong. Låt det koka upp. Sänd gärna en tanke till fransmannen Nicolas Appert*, född 1752, död i fattigdom 1841, för det var han som uppfann buljongtärningen.
Tillsätt runt 2dl pasta – gärna av kort, kompakt typ som gnocchi eller farfalle. Låt hela härligheten koka så länge som krävs enligt kartongen.
Under tiden det kokar: tag två kycklingfiléer, skär dem i små bitar och stek dem. Salta. Peppra.
Tag en paprika – helst en röd, det blir vackrast så: man äter med ögonen före det att man äter med munnen – hacka även den i små bitar.
Häll i de stekta kycklingbitarna, den hackade paprikan och majsen. Låt allt bubbla omkring en 4-5 minuter.
Tag 2dl crème fraiche av typ tomat och basilika, plutta i, rör om och låt det hela koka upp. Smaka av.
Ät och njut!
* Nicolas Appert (1749 – 1841) uppfann även - tack och lov - konservburken.
4 kommentarer:
Det låter som en mycket god maträtt.
Så när du lagat den kan du väl fota den så jag får se om det är en fröjd för ögat och därmed kanske värd besväret?
...och jag som hade tänkt att du skulle tillaga den :-)
A-hAA!! Det var då höjden av lathet, ställ dig nu vid spisen och gör ditt jobb!!!
Dessutom har jag ingen kyckling hemma så det blir pasta o nån variant av köttfärssås...
De enda ingredienser jag har hemma är vatten, salt och (svart)peppar.
Skicka en kommentar