onsdag 23 december 2009

Julöl i fridens tecken


Saga bjuder Oden på öl

Julöl har funnits sedan vikingatidens Midvinterblot, som firades
på årets mörkaste dag, och det speciella ölet dracks under rituella former. Även efter det att kristendomen slagit ordentlig rot i Sverige fortsatte traditionen med julöl, men då skålades det för Kristus och Jungfru Maria istället för de hedniska gudarna.

Den äldre wæstrægötlanz lagh (äldre västgötalagen) förvaras hos Kungliga Biblioteket i Stockholm och de 47 bladen   är den äldsta sammanhängande skrift som finns bevarad på svenska. Med ledning av uppgifter i skriften har den daterats till 1280-talet. Lagen slår fast att det är en skyldighet att dricka julöl. Men inte under vilka former som helst, det skulle vara ordning och reda. Vid drickandet skulle det råda ölfrid, vilket jämnställdes med kyrkofrid, och innebar att inga våldshandlingar tilläts vid ölbänk ­eller gille.

Ni som ännu inte köpt ert julöl på Systembolaget har en sista chans i dag, men ni får förmodligen finna er i att de populäraste sorterna är slutsålda. Ni kan ta hjälp av den här Julöltesten för att se vad ni ska välja och undvika. Men till syvende og sidst är smaken som baken - delad.

Bilaga: Kristendomen kom till Sverige före vikingatiden

2 kommentarer:

Fazeela Selberg Zaib sa...

God Jul kära Svarten! Hoppas du får en matmässigt god jul (inge kall spagetti med ketchup, ok?) :)

Svarten sa...

Tack, Fazeela! Jag lovar att värma på spaghettin :-)