tisdag 8 december 2009

Humor och kärlek mot rasism och hat



Den före detta amerikanske Ku Klux Klan ledaren Johnny Lee Clary intervjuas av Andrew Denton i talkshowen Enough rope Programmets namn är hämtat från uttrycket "Give someone enough rope and they will hang themselves".

Ni som tycker det underlättar att förstå engelskan om ni får läsa texten kan läsa hela intevjun Skrolla ner och leta efter en kommentar av Andrew Denton som börjar med orden "In '79, I think you would have been about 22..." Där börjar videoklippet.

Det här klippet har legat uppe på Tuben sedan april förra året och många av er har förmodligen redan sett det, men jag upptäckte det först i natt. Det finns naturligtvis mycket jag skulle kunna skriva som kommentar till videon även om den står stadigt på egna ben.

Det brukar sägas att "ingen är så blind som den som inte vill se".
Ett påstående vars korrekthet bekräftas dagligen på internet. Bloggare och andra försöker banka in sin "sanning" i huvudet på meningsmotståndare. Ofta leder det till ett skyttegravskrig där båda sidor blir ännu mer fastlåsta i sina positioner. Ibland slutar lugna, sakliga diskussioner i kränkande tillmälen. Vi borde försöka lära av den svarte pastorn Wade Watts som Johnny Lee Clary berättar om i videon. Humor och kärlek.

Inga kommentarer: