onsdag 21 juli 2010

Norrländsk sushi från Mr. Sushi i Östersund


Inför sommarens besök i Östersund hade jag satt upp några punkter som jag bestämt mig för att göra. Min brorsdotters bröllop var huvudsyftet med resan, men dessutom måste jag försäkra mig om att livselexiret Guinness på fat fanns att tillgå. Den tredje punkten var att äta norrländsk sushi och eventuellt besöka tillverkaren Mr. Sushi för en liten pratstund.

Jag borde naturligtvis ha ringt och frågat om det passade med ett besök innan jag tog bussen ut till Frösön där de har sina lokaler. På deras hemsida stod det att de huserade i samma lokaler som Västerviks äldreboende, så jag gav mig iväg på vinst och förlust. Busschauffören släppte av mig i Västervik och jag såg mig omkring efter någon att fråga om vägen till äldreboendet. Men det fanns inte en levande själ inom synhåll.

Jag ska inte trötta ut er med en massa detaljer. Men efter två timmars irrande fram och åter kom jag slutligen fram till de nya lokaler företaget hade flyttat till. Svetten rann, fotsulorna brände och hade fått ett par rejäla vattenblåsor. Och ni ska veta att Frösön är en kuperad ö och promenerandet påminde stundtals om tidigare fotvandringar i de österikiska alperna.

När jag stapplar in i Mr. Sushis rymliga lokaler möter jag en man i korridoren som jag från företagets hemsida känner igen som en av de två ägarna, Baloo och Christer Karlsson. De grundade företaget 2008 och har tillsammans 30 års erfarenhet i restaurangbranschen. Att det var Baloo jag stött på rådde det inget tvivel om. Trots mitt oanmälda besök  tar han vänligt emot mig.

Baloo visar mig runt i lokalerna och berättar om företaget. Rummet där den hantverksmässiga tillagningen av sushibitarna sker fick jag av hygieniska skäl bara kika in i på avstånd. Alla råvaror; kallrökt ren, nötinnanlår, lax, hjortron- och lingonwasabi, kommer från lokala producenter. Enda undantaget är riset, som det går åt 500 kilo i månaden utav. Sedan en tid tillverkas även plastlådorna som sushin levereras i lokalt, efter att tidigare ha importerats från Kina. Baloo berättar att så snart de hittar någon som kontinuerligt kan leverera omkring 100 kilo röding i månaden kommer deras norrlandspräglade sushisortiment att utökas med denna ädelfisk.

I dag levererar Mr. Sushi till butiker från Östersund och upp till Vilhelmina i norr. De har rikstäckande avtal med Coop, ICA och Hemköp. De skräddarsyr även menyer till större privata fester, företagsvisningar och liknande. Planer på att expandera marknaden finns. Blickarna riktas i första hand mot Mälardalen och jag fick intrycket att Uppsala ligger bra till för att bli den första staden i landets södra delar där norrlandssushi kan köpas i butikerna.

Baloo säger att han måste uträtta ett ärende inne i stan och erbjuder mig skjuts tillbaka. Han sticker åt mig två kartonger med alldeles färska sushibitar. Just då vet jag inte om det är bilskjutsen eller sushin jag är mest tacksam över.

Inne i stan hoppar jag av vid Stortorget och sätter mig i solen för att tillsammans med andra "take away"-ätare avnjuta min lunch. Hur det smakade? Bra. Mycket bra. Biten med renskav blev min favorit. Men nu är det ju så med sushi att den helst skall ätas omdelbart efter att den tillagats. Hur norrlandssushin kommer att smaka efter några dagar i butikernas kyldiskar kan jag inte uttala mig om. Jag lovar att återkomma om den dyker upp här i Uppsala så att ni uppsalabor själva kan bilda er en uppfattning.

Inga kommentarer: