lördag 3 juli 2010

Provokationer med humor från Sarah Maple


Sarah Maple (hemsida / blogg) är en ung brittisk konstnär som jag har följt under ett par års tid. Här på bloggen finns det redan tio inlägg om henne. Ska jag försöka mig på att sammanfatta hennes konstnärliga skapande i ett ord ligger "provokativ" nära till hands. Om jag får använda ytterligare ett ord blir det tveklöst "humor".

Just nu har Sarah en separatutställning på ett galleri i München vars hemsida har dålig uppdatering eftersom utställningen omnämns under "upcoming". Kolla in en video från utställningen och se en video när hon nattetid bombaderar München med 700 utställningsaffischer.

3 kommentarer:

Bouhamza sa...

Sarah Maple har den egenskapen i sitt konstnärsskap att hon kan utföra det utan att hon ifrågasätter muslimers rätt (i de fall det är applicerbart) att utöva sin muslimskhet.

Jag känner ofta att hon arbetar utan mal intendú, utan faktiskt är intresserad av dynamiken mellan henne själv och muslimer. Det är en undersökande konst, som säkert provocerar i viss mån, men utan att hota någons integritet utom hennes egen.

Det är en balans och en respekt som Lars Vilks eller Knut Westergaard absolut aldrig ägde.

Tavlan med en beslöjad Sarah bärandes på en gris ställer ju några intressanta frågor. Att grisen är förbjuden som livsmedel för muslimer torde inte ha gått någon förbi, men är den verkligen "oren" som det brukar omskrivas och skrikas om när det protesteras?

Sanningen att säga så är faktiskt de muslimska juristerna inte överens om grisens rituella orenhet. En av lagskolorna, den jag själv tillskriver mig (och ca 20-30% av alla sunnimuslimer) menar faktiskt att en levande gris inte är mer oren än något annat djur. Att den är förbjuden att äta är alla överens om, men att den skulle kunna orsaka rituell orenhet genom att röra vid eller liknande är man helt enkelt oeniga om bland de ortodoxa sunnimuslimerna. (Samma sak gäller exempelvis hundar)

Och om det är Sarah själv på bilden, som inte är muslim, men som klätt sig som en kontemporär muslimsk kvinna. På vilket sätt är då hennes bild anstötlig?

Att kalla sin utställning för Ich Liebe Dick, för att stoltsera med sin egen svårighet att uttala tyska är mer studentikost, och borde ha lämnats vid ritbordet. Men sån humor kanske fungerar bättre i Uppsala? ;)

Bouhamza sa...

Jag borde läsa på innan jag uttalar mig. Hon var ju tydligen från en muslimsk bakgrund, så min sista tes faller lite med det faktumet...

Svarten sa...

Bouhamza

Tack för en insiktsfull kommentar! Jag är övertygad om att hon skulle skriva under på din beskrivning av hennes konst.

Själv har hon sagt att avsikten med hennes konst inte är att förolämpa någon, utan att skildra spänningar mellan olika kulturer och undersöka möjligheterna att förena dem på ett framgångsrikt sätt.

När det gäller "grismålningen" har jag läst att hennes tankar om den är precis de som du också uttrycker. Men hon är faktiskt muslim. Ur en intervju från oktober 2008:

Are you still a practicing Muslim?

Definitely, I am a Muslim. But I’m western as well.

Källa: http://tinyurl.com/34phxhq