måndag 4 april 2011

Ett nytt svenskt ord

Rektospektiv

När jag skrev mitt förra inlägg om utställningen Lust & last på Nationalmuseum och såg Martin van Meyten d.y. målningar ur två perspektiv; verso och recto (Wiki svenska / Wiki engelska), dök en idé upp i mitt huvud. Det behövs ett nytt ord i svenska språket.

Vi har ordet retrospektiv; att se tillbaka på något som redan hänt. Men vi behöver ett ord med den ungefärliga betydelsen, att se något från baksidan (i vid bemärkelse). Det ordet skulle vara rektospektiv. Dess närmare innebörd får det framtida användandet forma.

Se där, ett nytt ord har sett dagens ljus. Visserligen får man fyra träffar vid en googling; tre på engelska och en på tyska. När det gäller engelskan är det uppenbart en sammanblandning med retrospektiv. Det samma tycks gälla tyskan.

Se även detta inlägg

3 kommentarer:

Miiriiam sa...

Hejsan!
:)
Tjejtidningen har jag faktiskt ingen koll på längre eftersom det inte blev av så mkt mer .. Blivit massa struk med det hela.. får se om det blir något.. Jag hör av mig klarrt! :) Ha en bra dag

kurd sa...

HEJ JAG HAR FÅTT MÅNGA HOT KOMMENTARER AV SVENSKAR SOM SÄGER ATT DE SKA HITTA MIG OCH DÖDA MIG ! JAG UNDRAR TYCKER DU ATT JAG SKA FORTSÄTTA BLOGGA ELLER LÄGGA NER BLOGGEN ?

Svarten sa...

kurd

Vänd dig till polisen - inte till mig.