måndag 18 april 2011

Musikfestivalen Mawazine i MarockoTiken Jah Fakoly deltar i årets musikfestival Mawazine i Marocko.

I år firar den marockanska musikfestivalen Mawazine sitt 10-årsjubileum. Efter en blygsam start 2001 har den vuxit till landets största kulturevenemang med hundratals lokala och internationella artister. Bland årets stora stjärnor återfinns Shakira, Kanye West, Joe Cocker, Yusuf Islam, Quincy Jones, Lionel Richie, Mory Kante, Youssou N'Dour, Salif Keita och Tiken Jah Fakoly.

Festivalen har under åren inneburit både tragedier och kontroverser. År 2009 dog ett dussintal besökare, och flera skadades, på grund av bristfälliga säkerhetsåtgärder. Förra året protesterade det islamiska oppositionspartiet PJD mot att den öppet homosexuella artisten Elton John skulle deltaga. Hans framträdande blev dock av

I år har ungdomsrörelsen Februari 20 publicerat ett öppet brev till de artister som bekräftat sitt deltagande i festivalen. I brevet skriver de att de är för en dialog och att musiken minskar avståndet mellan kulturer och bygger broar. De anser emellertid att alldeles för mycket pengar satsas på festivalen, pengar som skulle behövas till att förbättra förhållandena för landets fattiga befolkning. De skriver:

"Du ska känna till att ditt deltagande i årets festival kommer att bidra till ett barns död i ett bergsområde, ett onödig missfall, fördjupat lidande och uppoffringar för någon sjuk, samt ökad fattigdom och analfabetism. Genom att komma till festivalen kommer du framför allt att stödja korruption. Om detta varit fallet i ditt land, skulle du delta i ett sådant evenemang med ett rent samvete? Tänk över detta innan du kommer!"

En blogg som stödjer festivalen har startats och i det första inlägget kan man läsa att det öppna brevet "är egentligen en handling av terrorism vis-à-vis konst och kultur och innehåller ett stort antal osanningar, nonsens och förtal."

Inga kommentarer: