lördag 30 april 2011

Sista april i Uppsala


Det talas och skrivs så mycket vackert om det traditionella sista april firandet i Uppsala; påtagning av studentmössan i backen nedanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, Curator curatorums vårtal vid Gunillaklockan, sång av kören Orphei Drängar, forsränningen i Fyrisån och allt vad det nu är. Men till syvende og sidst är det bara en stor fyllefest, som numera startar redan kvällen före sista april med det så kallade Kvalborg. Det som tidigare var en angelägenhet för studenter har blivit ytterligare ett tillfälle för gemene man att kröka loss och varje år omhändertas ungdomar i nedre tonåren för fylleri.

Jag brukar undvika Uppsalas centrala delar under sista april, helst går jag inte utanför dörren. I år jobbar jag hela helgen och har en "legitim anledning" att tacka nej till eventuella inbjudningar om deltagande i "firandet". Nja, sanningen att säga har inbjudningarna uteblivit de senaste åren eftersom jag alltid har tackat nej. En arbetskompis som nyss "blivit med valpar" har redan satt de små i säkerhet bortom alla skrämmande smällare och raketer.

Men jag är lite orolig för min dotter. Närå, inte för att hon ska dricka sig berusad. Inte alls. Hon ska nämligen göra sitt första pass på en populär restaurang i city. Tolv timmars arbete på ett ställe hon aldrig tidigare jobbat på och vars rutiner hon inte känner till. Ett halvt dygn tillsammans med stökiga och berusade människor - jag skulle inte ens gå dit som gäst under fem minuter. Jag undrar om hon vet vad hon gett sig in på. Hoppas det går bra för henne.

Redigerat 2011-05-01:

Ett kaos med fylleri, våldtäkt och misshandel. Så summerar polisen i Uppsala årets valborgsmässofirande.

- Vi är härdade, men i år har det varit mer än vanligt, säger länsvakthavande polis i Uppsala, enligt Upsala Nya Tidning

3 kommentarer:

Jan sa...

Det går säkert bra, hon har skin på näsan, dotra di.
Angående fotot, finns ingen koppling hoppas jag?

Svarten sa...

Jan

Ska dit och "titta till henne" innan jag går till jobbet. Såg just att det var +8 i skuggan och lite blåsigt. Eftersom det är en uteservering kanske det bidrar till att det blir lite lugnare.

Fotot är "random-googlat".

Svarten sa...

Jorå, vid 7-tiden tyckte hon fortfarande att det var helt OK. Chefen tyckte hon var duktig och snabb att lära sig allt nytt.