fredag 1 april 2011

Uppsala: Utomhusbad för muslimska kvinnor

Sommaren och säsongen för utomhusbad närmare sig. Landets kommuner lägger ner stora belopp för att tillgodose invånarnas möjlighet till rekreation genom friluftsbad och strandaktiviteter. Miljontals kronor läggs ned på att anpassa och göra baden tillgängliga för samhällets alla grupper oavsett kön; barn, vuxna, åldringar, rörelsehindrade och andra.

En grupp tycks dock kommunerna helt ha glömt bort; de muslimska kvinnorna. På grund av sin religiösa tro anser många praktiserande muslimer att kvinnorna skall dölja alla delar av sin kropp med undantag för ansikte, händer och möjligtvis fötter. Detta gäller naturligtvis även på badstranden.

Jag har träffat Miriam Andersson som är ordförande i den feministiska organisationen Systrar i Islam för att tala om hur badplatser kan anpassas för att även kunna nyttjas av muslimska kvinnor.

- Det är djupt upprörande hur landets kommuner har kunnat negligera detta problem så länge, säger hon. Här i Uppsala har kommunen till och med iordningställt speciella bad för nudister och hundar, men muslimska kvinnor lyssnar de inte på.

Miriam ser mycket upprörd ut, speciellt när hon nämner ordet hundar och fortsätter:

- Första gången vi kontaktade kommunen för att diskutera problemet ryckte de bara på axlarna och sa att vi kunde köpa en burkini så var problemet ur världen.

Tålamod och målmedvetenhet lönar sig. Miriam ler belåtet när hon berättar att de numera har en egen kontaktperson inom kommunen som har ansvaret för att hitta lösningar på deras krav på anpassade friluftsbad. Efter att ha diskuterat flera olika alternativ har kommunen beslutat att under sommaren genomföra ett försöksprojekt med "rullande badhytter".

Idén kommer från England där dessa badhytter var mycket populära under 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Den äldsta kända badhytten av detta slag återfinns på en gravyr av John Setterington daterad 1736. Ett byggnadsföretag i Uppsala arbetar nu med att få fram de första 20 badhytterna som enligt kontraktet med kommunen skall vara färdiga för leverans 1 juni.

Den prototyp av badhytten som framställdes (se bild ovan) står nu placerad i Miriams villaträdgård. Hon visar upp den med stolthet.

- Men den färdiga badhytten kommer att vara försedd med gummihjul, säger hon.

Foto från engelsk badstrand 1900


Jag ber Miriam att på ett enkelt sätt förklara hur det kommer att fungera. Jag har till exempel svårt att förstå varför badhytterna är försedda med hjul. Varför står de inte på pålar?

- Hjulen gör dem flexiblare, säger hon. I det första projektet blir hytterna stationära, men det finns möjlighet till flera alternativa lösningar.

Hon förklarar hur det är tänkt att de skall användas under denna första sommar i Uppsala.

- Badhytterna placeras en bit ut i vattnet på en långgrund badplats. En brygga leder ut till hytterna som har dörrar både på fram- och baksidan. Du går in genom den bakre dörren, byter om och kliver ned i vattnet på framsidan. Eftersom inga andra badgäster tillåts att vistas framför badhytterna behöver våra baddräkter heller inte vara så formella, säger Miriam med ett stort leende.

Flera andra kommuner har visat stort intresse för projektet. Om utvärderingen blir positiv kommer "rullande badhytter" att finnas tillgängliga i flera kommuner redan nästa sommar. Ägaren till byggnadsföretaget som framställer hytterna bekräftar att de fått in preliminära beställningar från ett 20-tal kommuner. Totalt handlar det om minst 500 hytter. Förmodligen betydligt fler, tror ägaren.

3 kommentarer:

THE Banana sa...

Hah, god 1:a april på dig med!

Anonym sa...

april, april :)
Gick nästan på det

Svarten sa...

Roligt när folk inte går på 1 aprilskämt. Då känns det nämligen inte som att man ljuger, utan bara skojar lite - och det är ju det som är avsikten. Åtminstone för mig.