måndag 13 april 2009

Koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten

På förmiddagen gjorde jag ett av mina dagliga besök på Google News för att se vad som hänt i världen medan jag sovit. Av en ren tillfällighet fick jag syn på en rubrik om att en muslim i Egypten konverterat till kristendomen, närmare bestämt till den koptisk-ortodoxa kyrkan.

The Daily News Egypt berättar i artikeln Coptic church issues first conversion certificate att Maher Al-Gohari fått ett intyg från kyrkan att han är kristen och kan nu ändra uppgifter i officiella dokument om sin religiösa tillhörighet. På det ID-kort som alla egyptier är skyldiga att ständigt bära på sig finns även uppgift om innehavarens religion.

Enligt artikeln är detta andra gången som en formell begäran om ett sådant intyg framställts i ett land där konvertering till kristendomen är i praktiken omöjligt, om än dock inte olagligt.



Bildspelet Faces of the Coptic Church.

Den koptisk-ortodoxa kyrkan är världens äldsta kristna kyrka och uppges ha grundats av evangelisten Markus omkring 42 e.Kr. I Egypten har den funnits i över nittonhundra år. Uppgifter om antal medlemmar i Egypten varierar mellan 8 till 15 miljoner. Mer än 95 procent av de kristna i Egypten sägs tillhöra denna kyrka. Den största koptiska kyrkan finns i Etiopien och har omkring 38 miljoner medlemmar.

Besök Coptic Orthodox Church Network

Inga kommentarer: