fredag 24 april 2009

Mohamed Omar i tragiskt sällskap

Mohamed Omar har under många år varit en återkommande skribent i Upsala Nya Tidning (UNT). Han har medverkat som krönikör och även skrivit på debatt- och kultursidorna. Själv har jag flera gånger uppmärksammat artiklar av Omar på min blogg och puffat för tidskriften Minaret, där han tidigare var chefredaktör.

I dagens UNT skriver tidningens politiske chefredaktör på ledarsidan att "Omar skriver uttryckligen in sig i en extrem konservativ tradition där alla former av 'modernitet' avvisas. Det sällskap han nu fått genom sin blogg är tragiskt, men ofrånkomligt."

Läs hela artikeln: Omars sällskap är tragiskt 2009-04-24

1 kommentar:

Bahlool sa...

Modernitet i all ära. I korta drag kan du indela islam i två delar:
1. Usool al deen, själva grunden och basen i islam. Saker som visar vem som är "sann" muslim och vem som inte är det. Exempel på sådant är tron på Allahs enhet, Koranens perfektionism osv

2. Furooh al deen som är saker som är lite lättare att omtolka och förändra genom tiderna. Exempel är ifall rökning är tillåten eller ej..saker som uppstår efterhand och som de lärda tolkar utifrån religionens premisser.
Att det finns vissa saker i religionen som inget får eller kan förändra på, är basic islam.
Om det gäller lagar om homosexualitet eller om det gäller synen på slöjan, dessa är saker som det är konsensus bland de lärda på att man inte kan och får ändra på dem.
Så tidningen vill ha modernitet och menar att MO inte representerar majoriteten av muslimer..men så är inte fallet.
Han gör just det, han representerar majoriteten på sin syn på Israel, homosexualitet och på vem som ska styra i ett islamiskt rike.