måndag 6 april 2009

Gästarbetare behandlas som slavar



TV-film från Rahma-kampanjen (barmhärtighetskampanjen).

Förra året lanserades en kampanj av Saudiarabien för att komma till rätta med de omänskliga förhållanden som det stora antalet gästarbetare lever under i flera av Mellanösterns oljerika länder.

Materialet till Rahma-kampanjen framställdes av den saudiska reklambyrån FullStop för TV, tidningsannonser och affischer, som distribuerades till flera muslimska länder i arabvärlden. En ansvarig på FullStop sa till Arab News:

"Ibland glömmer vi att de vi har att göra med som tjänare faktiskt är människor. Vi är skyldiga att behandla dem väl. Varför ska de utföra sysslor vi inte vill göra själva? Om vi är barmhärtiga mot dem kommer Allah att vara barmhärtig mot oss."

När jag läste om kampanjen slogs jag av hur ofta begreppen "vi" och "de" användes, något jag känner alltför väl igen från den så kallade integrationsdebatten i Sverige. "Om vi är barmhärtiga mot dem kommer Allah att vara barmhärtig mot oss." Den formuleringen finns det anledning att fundera över en stund.


Rahma-kampanjaffischer. Klicka på bilderna för större format.


Uppemot 700 000 hembiträden från Sri Lanka jobbar i Mellanöstern. Många andra kommer från Indien, Pakistan, Bangladesh, Filippinerna och andra länder. Människorättsgruppen Human Rights Watch säger att regimerna i Mellanöstern inte gör mycket för att stoppa övergrepp mot dessa utsatta arbetare. Omänskliga arbetsvilkor och sexuella övergrepp är vanligt.

Läs rapporten från Human Rights Watch "As If I Am Not Human" Abuses against Asian Domestic Workers in Saudi Arabia

Läs även Building Towers, Cheating Workers: Exploitation of Migrant Construction Workers in the United Arab Emirates (pdf)

Sveriges Radio presenterar programmet Gulfens pyramidbyggen och dess slavar Lyssna på programmet

2 kommentarer:

Bahlool sa...

Några av de mest bisarra och äckliga företeelserna som araberna i mellanöstern har är just den här behandlingen av andra människor. Pappa jobbade i Dubai och berättade om sånt här..Något år sedan började folk demonstrera på de stora byggena i Dubai och staten slog hårt ner på dem som ledde protesterna..deras protester gällde att lönen var för låg och att de fick göra farliga arbeten. Staten skulle "titta in på de här sakerna" men de som upplyste om dem, fick lämna landet..efter lite fängelse så klart.

Folk före dem kom som behandlade andra illa..och de gick åt samma håll..Kan ju även sägas att dessa rika jävlar behandlar sina "arabiska" innevånare illa med. Irakier pappa jobbade med var inte mycket mera värda än dessa asiater och även folk från gulfstaterna som var urinvånarna behandlades illa om de tillhörde fel gren av islam eller om de var så fattiga att de inte hade några kontakter osv..

Anonym sa...

Det är bra att du tar upp detta svarten, damn. Jag och en vän diskuterade och hon berättade när hon var i Dubai för ett antal år sen. Hon hörde att det var en man som föll ned från en våning i ett nybygge där en timme innan hon kom(mannen låg på golvet och folk stirra)Hon blev chockad av antalet människor som sa något dylikt '' han e indie, don't mind him.'' Sjukhusen är även fyllda av gästarbetare, och vården är kass. Det enda dem är bra är byggnationer. Hon sa även att araberna i dubai är lata som bara den, även hennes kusin. Dem ägnar sig inte åt att att handla själva, majoriteten är även feta........... dang.