lördag 18 april 2009

Rullande badhytter

Rullande badhytter i Scarborough, Yorkshire, Storbritannien

I slutet av 1970-talet jobbade jag några månader tillsammans med en finsk student. Hans flckvän skulle komma över till Sverige och hälsa på över midsommaren. Han var glad över besöket, men också lite bekymrad.

Han hade nämligen inte kunnat undgå att notera att topless-modet hade stor spridning på badplatserna i Uppsala och det gjorde honom tvehågsen inför flickvännens besök. Hon var lagd åt det svartsjuka hållet och skulle aldrig tolerera att han tittade på barbröstade tjejer. Hur det hela avlöpte vet jag inte eftersom vår gemensamma anställning slutade strax före midsommarhelgen.

Vad som ansetts vara anständig kädsel på badstränderna har varierat under tidens gång och från land till land. I början av
1900-talet fanns det på vissa amerikanska badplatser speciella "strandpoliser" som med måttband kontrollerade att kvinnornas baddräkter höll sig inom anständighetens gränser.

I England förekom det ända in på 1900-talet rullande badhytter, bathing machines, som gav kvinnorna möjlighet att osedda byta om, ta sig ner i och upp ur vattnet. Det ansågs olämpligt att bli sedd i baddräkt på stranden.

Ni som inte har några betänkligheter mot att kolla in mina tidigare bilder på badbrudar kan klicka här När ni kommit till slutet på sidan klickar ni på "Äldre inlägg" för ännu fler bilder.

2 kommentarer:

Nabatita sa...

Hahahaha Rullande badhytter!
Det hade kanske vart nåt! :D

Svarten sa...

Den ska jag nog använda som första aprilskämt nästa år, typ: Sveriges Muslimska Kvinnoförbund kräver rullande badhytter på alla kommunala badplatser i landet :-)