söndag 2 maj 2010

Besök i Eskilstunas moské

För ett par dagar sedan skrev jag ett kort inlägg om en landstingspolitiker (KD) som besökt Sabirinmoskén i Eskilstuna. Med vid besöket var också Margit Urtegård, första namn på Strängnäspartiets lista i årets kommunalval. Hon berättar på sin blogg om intrycken från moskén och samtalet med bland andra Servat Barzangi, ordföranden i den lokala muslimska församlingen. Idén till moskébesöket fick Urtegård efter att ha läst en längre artikel i tidningen Dagen, Klotter och krossade fönster vardag för moskén i Eskilstuna, där Barzangi säger:

Tyvärr finns det mycket okunskap och fördomar i samhället. Man förstår inte, eller ignorerar, det andliga behovet som finns hos en praktiserande muslim. Mediernas bild av vår religion är oftast väldigt negativ. Man känner sig osäker - hotad av det okända.

Alla människor är kulturvarelser. Jag kan tänka mig att det finns fördomar mellan en gubbe som är skogsarbetare och en ung högutbildad tjej från Lund också. När du säger muslim, är det en taliban du tänker på eller är det en muslim från Bosnien? Vi måste kommunicera bättre med varandra.

Inga kommentarer: