söndag 16 maj 2010

Lars Vilks, Nimis, Arx, Omfalos och LadonienTrailer för filmen Allting är en fördel om konstnären Lars Vilks.

De senaste dagarna har jag ett antal gånger läst att konstnären Lars Vilks var minsann helt okänd innan han ritade en tafflig teckning av en rondellhund. Ingen visste vem han var, har det påståtts. Men så var det naturligtvis inte. Därför tänkte jag berätta lite om Nimis, Arx, Omfalos och landet Ladonien där Vilks är statssekreterare.

Ladonien utropades av Vilks den 2 juni 1996 som en självständig stat och ligger på halvön Kullen i Skåne. Landet hade 2009 drygt 14000 medborgare, men inga invånare. Av dessa är omkring 5000 svenskar och de övriga från över 100 olika nationer. Medborgarskapet är gratis Vill du ha en adlig titel och komma med i förteckningen över den ärade adeln kostar det 12 amerikanska dollar. Ladoniens flagga ser du ovan till vänster och det officiella spåket är latin, men även flera andra språk accepteras. Landet har två nationalsånger, den ena skulle man kunna kalla för "Plums" och utföres genom att kasta en sten i vattnet. Valspråket är "Allting är en fördel". Valutan heter örtug. Landet har egna frimärken, men posten får du leverera själv.

Innan Ladonien grundades hade Vilks 31 juli 1980 börjat uppföra träskulpturen Nimis på en undanskymd plats i Kullabergs naturreservat på Kullen. Det tog två år innan myndigheterna upptäckte vad som var på gång. Elva år senare, 1991, började han bygga "boken" Arx i sten och armerad betong.  Boken har inritade sidnummer, är försedd med ISBN 91-88248-47-X och finns med i Libris som  nummer 7770011 Arx: En bok om det outsägliga.

Myndigheterna krävde att skulpturerna skulle bort och Vilks har under snart 30 år befunnit sig i ständig konflikt med de ansvariga instanserna. Skulpturen Omfalos, som skapades 1999, fraktades bort i december 2001 efter dom i tingsrätten. Trots att polisutredningen inte lyckades hitta några bevis för att Vilks skapat skulpturen tillskrevs han konstnärsskapet. Omfalos köptes av konstnären Ernst Billgren som senare donerade verket till Moderna Museet i Stockholm.

Ladonien har under många år varit en populär utflyktplats för människor från hela världen och har 30000-40000 besökare per år. Vilks många och långa strider med myndigheterna, som inneburit flera rättegångar, skadeståndskrav och böter, har han beskrivit i boken Myndigheterna som konstnärligt material. Den långa historien om Nimis, Arx, Omfalos och Ladonien. I Sydsvenskans recension av boken skriver recensenten:

Lars Vilks senaste bok är en sedelärande berättelse om konstnären som red till storms mot myndigheterna och bara vann och vann, även då han förlorade. Och den är alldeles sann, för källan är den säkraste, han själv.

Besök Ladoniens hemsida Landets nättidningar New/Old Herald innehåller massor av intressant information.

Lars Vilks' Nimis. Foto: Christian Stranne

2 kommentarer:

JIGARTALA sa...

Jag är ju från Helsingborg så jag känner till Vilks men Vilks är lika känd för sina kamper mot olika myndigheter som för sina konstnärliga verk. Jag tror personligen att Vilks som person gärna vill ligga i konflikt och få massmedial uppmärksamhet men ÄVEN stöd och att då rita teckningar som rondellhunden både leder till upprördhet och hot samt ett enormt stöd från många andra människor.

Svarten sa...

Jigartala

Det har du säkert helt rätt i. Striden med myndigheterna är en del av materialet till konstverket. "Man kan ha gips och trä och allt möjligt, men man kan också ha myndigheter", som han säger i trailern. Och muslimer.

Tycka vad man vill om hans konst och arbetssätt, men han har verkligen - med risk för sitt eget liv - lyckats skapa en livlig och nödvändig debatt om yttrandefriheten och dess gränser. Folk har tvingats att tänka till och formulera sina tankar i ord. Den segern kan ingen ta ifrån honom.