måndag 31 maj 2010

Zinda Laash - Dracula i PakistanEtt klipp ur den pakistanska filmen Zinda Laash från 1967.

Den galne professor Tabini experimenterar för att hitta ett elixir som gör honom odödlig. När han testar det på sig själv går det inte riktigt som han tänkt sig. Istället för evigt liv dör han. Hans kvinnliga assistent hittar kroppen och lägger den i en krypta i källaren. Oturligt nog för assistenten vaknar professorn och sätter huggtänderna i halsen på henne.

Så inleds den pakistanska skräckfilmen Zinda Laash, som också går under namnen Dracula in Pakistan och The Living Corpse.

En vecka efter premiären i Pakistan tog myndigheterna bort den från biograferna eftersom den ansågs korrumperande och ondskefull. Med argumentet att filmen Dracula med Christopher Lee hade fått visats i Pakistan utan klipp lyckades producenten få myndigheterna att ändra uppfattning.

Vid nypremiären försågs filmen med en "endast för vuxna" varning och åldersgränsen sattes vid 21 år. Det berodde förmodligen mer på de erotiskt laddade dansinslagen än på skräckscenerna. Naturligtvis ledde myndigheternas åtgärder till att köerna ringlade sig långa utanför biograferna.

Under ett trettiotal år trodde man att filmen var för evigt försvunnen, men den återfanns, renoverades och gavs ut på DVD 2003 i en specialutgåva som innehåller en hel del extra material.

Inga kommentarer: