måndag 24 maj 2010

Svenskarna positivare till invandringSverigedemokraterna (SD) har under flera år upprepat sitt mantra att de säger vad vanligt folk tycker och tänker. I dag presenterade Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Södertörns högskola, en undersökning från SOM-institutet vilken visar att svenskarnas attityder till invandrare och flyktingmottagande inte varit så accepterande sedan undersökningarna började 1993.

Bland sverigedemokraternas sympatisörer anser 95 procent att det är ett bra förslag att ”ta emot färre flyktingar” i Sverige (46 procent i hela befolkningen), 88 procent av SD:arna anser att det ”finns för många utlänningar” i Sverige jämfört med 36 procent i befolkningen och 55 procent av dem skulle inte vilja få en ”invandrare” ingift i familjen jämfört med 12 procent i befolkningen. Bland SD:arna stödjer endast 11 procent invandrares religionsfrihet att jämföra med 38 procent bland befolkningen.

Som lök på laxen presenterades i dag även den senaste väljarbarometern från Skop som visar att stödet för sverigedemokraterna sjunkit från 5,0 till 2,9 procent.

4 kommentarer:

PP sa...

Media beskriver ofta alla invandrare som ”flyktingar”, oavsett varför de har kommit till Sverige. Att vara för en minskad flyktinginvandring är alltså en oerhört extrem åsikt, som troligen endast extrema högergrupper har, och inte det svenska folket oavsett vilket parti man röstar på. Flyktingar utgör idag endast cirka fem procent av den totala invandringen varje år. Cirka 95 procent av dagens invandrare är alltså inte här för för att de är flyktingar, de får ändå tillgång till försäkringskassans resurser, socialbidrag, bostadsbidrag, vård, skola och andra tillgångar Sveriges välfärd erbjuder. De som kommit hit kan sedan även ta hit sina släktingar och andra som anhöriginvandrare.
I SOM-institutets opinionsundersökning ställs bara frågan om ”flyktingmottagandet”, samt lite frågor om integrationen i Sverige. Det är givetvis naturligt att de som svarat på enkätundersökningen är positiva till flyktingmottagande, det skulle även jag vara, samtidigt som jag och gissningsvis en majoritet av det svenska folket har ett starkt motstånd mot den förda massinvandringen. Någon fråga om den övriga invandringen ställs alltså inte av SOM-institutet.
Något annat som slagits upp i diverse medier är Sverigedemokraternas påstådda ras i opinionen efter Skops undersökning. I Undersökningen får Sverigedemokraterna 2,9 procent vilket är ett ras från förra mätningen där vi fick 5,0 procent. Vad man bör tänka på är dock att frågeställningen även här är tvivelaktig. Skop frågade 1 133 svenskar vilket politiskt parti de tyckte bäst om i rikspolitiken. Ja, i rikspolitiken tänker även jag främst på dagens riksdagspartier, inte på dem som ännu inte sitter i riksdagen. Skulle frågan istället vara ”Vilket parti kommer du rösta på i riksdagsvalet” skulle resultatet vara mer rättvisande.

Svarten sa...

PP

"Att vara för en minskad flyktinginvandring är alltså en oerhört extrem åsikt, som troligen endast extrema högergrupper har"

Ja, t.ex. 95 procent av SD:s sympatisörer som enligt undersökningen anser att det är ett bra förslag att ”ta emot färre flyktingar”.

Hur du än vrider och vänder så rasade SD rejält jämfört med Skops föregående väljarbarometer. Jag utgår ifrån att frågan var formulerad på samma sätt förra gången och därmed jämförbar.

Svarten sa...

Upptäckte precis att PP:s text är kopierad från en sverigedemokrat som kandiderar till riksdagen, landstinget och kommunfullmäktige. Han är dessutom anställd hos SD.

Mikaela H B sa...

otroligt skönt att det sänks. Usch för en sån människosyn :/