fredag 28 maj 2010

Debatt i Oxford: Nytänkande inom islam

Reklamfilm inför debatten "Rethinking islamic reform" den 26 maj.

När två av västvärldens ledande intellektuella muslimer sätter sig ned och diskuterar på temat Rethinking islamic reform finns det goda förutsättningar för en riktigt intressant och lärorik upplevelse. Jag har med spänning sett fram mot den diskussion mellan Hamza Yusuf och Tariq Ramadan som jag läste om i Yahya Birts artikel We need more than small talk Birts skrev:

De måste diskutera sina inbördes olikheter på ett konstruktivt sätt, tala uppriktigt om politik, löften och fallgropar för den islamiska reformen, och våga svara några av de mer högröstade kritikerna rakt på sak. Den tid vi lever i kräver inget mindre.

Tidigare i dag läste jag den första reaktionen på "debatten" i Guardians artikel "Rethinking islamic reform" in Oxford Enligt skribenten gick både Yusuf och Ramadan som katten kring het gröt. De betonade att den avgörande frågan är att veta hur man ska tolka texter, koranen i synnerhet, på ett sätt som är troget ursprunget, men relevant för dagens sammanhang. Men ingen av dem var beredda att ge några specifika exempel.

Ramadan vill reformera muslimernas sätt att tänka, inte islam i sig. Yusuf hävdade att muslimer saknar intellektuella verktyg för att navigera i nutida situationer, även om traditionen erbjuder alla nödvändiga resurser.

Jag hoppas det kommer fler kommentarer till diskussionen och att den läggs ut på nätet så man kan bilda sig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

Ferhat - Studerar till sjuksköterska sa...

Vill bara berätta att jag börjar blogga igen efter sommarlovet. Men har lite funderingar och det är om jag ska fortsätta blogga på den här bloggen eller om jag ska skapa en ny. Sen så undrar jag också vad jag ska skriva mer om, förutom utbildningen, ferhat kändis bilder o.s.v.

Skulle vara tacksam om du gav lite förslag :D. Ha det bra nu, vi hörs i slutet av augusti månaden då min sommarlov tar slut och jag börjar blogga igen ;).

Svarten sa...

Ferhat

Kul att du bestämt dig för att fortsätta med bloggandet. Det vore synd att lägga ned en sådan framgångsrik blogg.

Ska jag ge DIG förslag? Det vore mer rimligt om DU gav MIG lite goda råd och idéer :-)

Tonårsmorsa / Fatou sa...

Lite "off topic" här, men jag har slängt lite Bloggkärlek på dig:

http://tonarsmorsa.se/2010/05/29/bloggkarleksvecka/

Svarten sa...

Fatou

Jo, jag upptäckte det på eftermiddagen och var in och läste den 5-10 ggr. Men jag blev så generad över de vänliga orden att det var först alldeles nyligen jag förmådde mig att skriva en kort kommentar.

Stort tack!