lördag 22 maj 2010

Norrköping: Demonstration mot Lars VilksNär Upsala Nya Tidning hösten 2007 publicerade Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund demonstrerade flera hundra personer (video) utanför tidningens redaktion. Igår demonstrerade omkring 170 personer i Norrköping under paroller som "Vi protesterar för att försvara vår profets ära" och "Använd inte yttrandefriheten till att kränka andra", skriver Norrköpings Tidningar Personligen hade jag efter överfallet på Lars Vilks, mordhoten och försök till mordbrand hellre sett en demonstration under huvudparollen "Försvara yttrande- och tryckfriheten".

Tidigare demonstration mot Vilks med flaggbränning i Malaysia.

4 kommentarer:

Bouhamza sa...

Problemet, som jag ser det, är att yttrandefriheten aldrig varit det som hotats i detta spektakel.

Om Vilks hade belagts med censur från staten eller någon statlig agent, så hade det varit en yttrandefrihetsfråga. Vilks åtnjuter ju denna rättighet i allra högsta grad eftersom staten t.o.m bekostar hans personskydd, inte bara med reguljär polis utan även SÄPO.

Att ta ställning för TF i mjuka frågor (tex David Isaak) är inte särskilt svårt. Det är betydligt svårare i andra. Skall vi tillåta att man distrubuerar "mein kampf" till exempel, eller Mohammed Omar nya politiska parti?

I det sist nämnda är det inte lika lätt att svara ett rungande hurra för TF, eller vad tycker du?

Jag håller med dock om att muslimerna borde demonstrera FÖR yttrandefriheten, inte minst för att visa att den inte har något med fallet Vilks att göra.

Svarten sa...

Bouhamza

Självklart ska Omar få registrera sitt parti och "Mein kampf" publiceras. Inget snack om saken. Vad yttrande- och tryckfriheten beträffar har jag från muslimer hört alldeles för många gånger att "visst är vi för yttrandefrihet, men..." Ständigt dessa MEN.

Dessutom hade jag gärna sett fler officiella uttalanden från svenska muslimska organisationer som klart och entydigt (utan MEN) fördömer hoten och våldet mot Vilks. Det är förvånansvärt tyst på den fronten, har bara hittat dessa två:

http://tinyurl.com/336lhe8
http://tinyurl.com/2u2cyn2

Finns det fler?

Bouhamza sa...

Svarten,

Jag vet inte om det finns fler. Mest beror det på att jag är mentalt för trött för att orka älta Vilks-affären.

Jag har inte hört en enda muslim INTE fördöma de fysiska attackerna mot Vilks. Både internt och utåt. Vi är dock betydligt mer decentraliserade än exempelvis de olika kyrkorna, så officiella uttalanden får inte riktigt samma uppmärksamhet som ett påvligt dekret.

och jag vidarehåller att det är ett logiskt och juridiskt argumentationsfel att diskutera detta som en yttrandefrihetsfråga. Den har Vilks och ingen har ens försökt att angripa den, oavsett vad nyliberala skribenter bajsar ur sig (exempelvis Neuding i DN).

Du imponerar med din tvärsäkerhet om Omar och Mein Kampf, förresten. Jag själv är inte lika säker på min sak... :)

Ida D. sa...

INGEN kan rita min profet!
Inte heller jag själv.

Så, frågan är: Varför protesterar dem människorna?

Här är Vilks i min satir:

http://forumforfrihet.blogspot.com/2010/05/kejsarens-nya-klader.html