fredag 7 maj 2010

Dele Abiodun: It´s time for juju music

Under ett tiotal år hade jag en firma som importerade och distribuerade vinylskivor med afrikansk och västindisk musik. Jag hade turen att på ett tidigt stadium komma i kontakt med en engelsman som under många år varit chef för EMI i Nigeria. EMI var vid den tiden världens största skivbolag och Nigeria var den största skivmarknaden i Afrika. Han hade just flyttat hem till London för att starta sitt eget bolag som skulle sällja licensrättigheter för afrikansk musik till skivbolag i USA och Europa.

För att dra in nödvändigt kapital vid uppbygget av bolaget importerade han svartpressade skivor från Nigeria. De påstods att skivpressarna på dagarna gick för skivbolagens räkning och på nätterna för skivpressarnas ägare. Jag var en av dem som hade förmånen att få köpa skivorna av honom. Naturligtvis berättade han aldrig att det handlade om svartpressade skivor, men det var inte svårt att förstå med tanke på priset. För en LP betalade jag 11 kronor, inklusive frakt till dörren och svensk moms. Men då var jag naturligtvis tvungen att beställa relativt stora upplagor, betydligt fler skivor än jag kunde sälja i Sverige och övriga norden. Det löste jag genom att använda "överskottet" i byteshandel med amerikanska och västindiska skivdistributörer, alltid enligt principen skiva mot skiva. Det blev en riktigt bra förtjänst.

En av mina storsäljare var It´s time for juju music med Amiral Dele Abiodun från Nigeria. Trots säljframgången har jag fortfarande några exemplar kvar av skivan i källaren. Den som vill ha ett gratisex av vinylutgåvan kan höra av sig. Ni får själva betala portokostnaden. E-postadressen hittar ni under min profil. Nedan kan ni höra titelsången på albumet.

7 kommentarer:

S.S sa...

hej sskulle min blogg kunna få vara med på din lista över muslimer som bloggar?

Svarten sa...

S.S.

Tack för att du hörde av dig. Nu finns din blogg med på länklistan med namnet "Habibi". Hoppas det är OK.

S.S sa...

jadå:) tack så mkt

Habiba sa...

Hääärlig låt! :)

pinglan sa...

Godkväll. Vill du hjälpa mig med en länk till mitt inlägg om halalslakt? Snälla, söta, rara? :)http://pinglanm.blogg.se/2010/may/vad-ar-halalslakt-ritualslakt.html

Ibou sa...

Juju-musik regerar!

nitza sa...

Beträffande bortgivning av vinylskivan så vet du ju varat jag finns så frakt kostnaden bör väl inte bli så hög tvärs över gatan