onsdag 23 juni 2010

Dokumentär: Soccer's lost boys

Vimeo


Det här var tänkt att bli ett lagomt hurtigt inlägg om kvällens VM-match i fotboll mellan Ghana och Tyskland. Jag hade skrivit ihop några rader och började leta efter en video som passade till texten. Hittade ett kort klipp om en skola i Ghana där unga pojkar fick möjlighet att träna fotboll och utbilda sig gratis under fem år. Det var ett hoppfullt videoklipp som var taget ur dokumentärfilmen Soccer's lost boys. Och hela dokumentären fanns på nätet.

Men filmen handlade inte om det jag trodde. Det var ingen askungesaga om fattiga afrikanska pojkar som med hjälp av sin talang och hårt arbete blev framgångsrika fotbollsspelare. Filmen handlade om några av de cirka 20 000 mer eller mindre talangfulla fobollsspelare som betalat stora summor pengar till samvetslösa agenter med löften om en fotbollskarriär i Europa. Många lever i stor misär efter att deras "agenter" lämnat dem och försvunnet med pengarna. Det här är en film om den andra sidan av VM-myntet. Jag tycker ni ska ta er tid att se den.

1 kommentar:

Ibou sa...

Denna dokumentär ska jag se. Tack för att du lyfter fram att internationell fotboll inte enbart är glamour. Det finns en baksida av alla mynt.

Dock får vi glädjas åt att The Black Stars är vidare till åttondelsfinal!