onsdag 9 juni 2010

Unga palestinska uppfinnare prisbelönadeFN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, träffar tre palestinska 14-åriga tjejer och testar deras prisbelönade uppfinning.

Förra månaden delades priserna ut till deltagarna i Intel science and engineering fair (ISEF), världens största internationella vetenskapstävling för elever som ännu inte börjat studera vid högskola. I konkurrens med 1500 deltagare vann de tre 14-åriga palestinska tjejerna Aseel Abu Aleil, Aseel Alshaar och Noor Alarada priset i kategorin för tillämpad elektronik. Tjejerna har studerat vid en FN-skola i ett flyktingläger i Nablus norr om Jerusalem.

Deras uppfinning är en så kallad blindkäpp som elektroniskt inte bara upptäcker eventuella hinder framåt, sådana finns redan, utan även vertikalt. Tjejerna fick idén när de såg vilka problem synskadade i flyktinglägret hade med alla gropar och hål på vägar och stigar. Käppen är även till stor nytta när man går i trappor. Med material till en kostnad av cirka 1600 kronor framställde tjejerna den första prototypen.

1 kommentar:

Fazeela Selberg Zaib sa...

ÅH vad jag blir inspirerad!!!!!!!! Go girls! Vilka tjejer alltså :)