söndag 20 juni 2010

Islams synliga och osynliga kvinnor


När jag nu på förmiddagen besökte bloggen Absolute Banana blev jag uppmärksammad på artikeln Islams kvinnor börjar synas som publicerades i Dagens Nyheter i fredags. Jag tänker inte vara lika sarkastisk som Banana, men jag konstaterar dock att islams kvinnor länge varit synliga för den som brytt sig om att se efter istället för att som strutsen köra huvudet i sanden.

Till och med på denna anspråkslösa lilla fritidsblogg har man kunnat ta del av inlägg som Världshistoriens kvinnliga politiska ledare där det finns en länk till Woman muslim leaders throughout the times I Muslimska kvinnor inom vetenskapen finns ett videoklipp ur en föreläsning med professor Salim Al-Hassani. Han hävdar att det finns massor med framstående muslimska kvinnor inom olika samhällsområden som vi ännu inte känner till eftersom endast en mindre del av fem miljoner historiska dokument har bearbetats. Jag har även uppmärksammat Laleh Bakhtiar och hennes översättning av koranen i Kvinnor om islam och koranen Bara för att nämna några inlägg som omedelbart poppar upp i minnet.

3 kommentarer:

Mandala sa...

Jag uppfattade nog Bananen som spydig mot kommentatorerna, inte mot skribenten.

THE Banana sa...

Det började tidigt, om man nu ska tala om islam med dess början i profeten Muhammeds (fvöh) förkunnelse och inte islam som Guds allmänna budskap till människan. När profeten fick budskapet för första gången, dvs när ängeln uppenbarade sig för honom, så blev han försjunken i massiv chockartad rädsla och tvivel. Han var säker på att han hade tappat fattningen - han såg ju syner - och enligt uppgifter försökte han tom ta livet av sig. Ängeln var då framme om och om igen för att påminna honom om budskapets verklighet. I den mänskliga världen kom det avgörande stödet från hans visa hustru Khadidja, som också är den första muslimen per definition. Hon hjälpte till med all medel hon kunde för att profeten skulle se att det var verkligt och inte en illusion. Nu vet vi ju inte utfallet om Khadidja inte hade varit med i bilden - ty, Allahs budskap är Allahs budskap och den är inte bunden till en människa. Vi kan dock lätt konstatera att denna kvinnas roll kan betraktas som minst sagt prominent.

Profetens andra fruar har varit förmedlare av en betydande stor del av islamiska och profetens traditioner, saker som de får erkännanden för. I synnerhet Aisha har varit en utmärkt källa som också varit känt för sin klokhet. Man vet att det har hänt att profeten hänvisade till henne om folk hade frågor om islam vilket talar för hans förtroende för hennes klokhet. Efter profetens frånfälle så innehade hon en hög politisk position och under vissa omständigheter även militär sådan som idag kan betraktas som general i armén.

Mönstret upprepar sig - profetens döttrar, andra kvinnor i profetens umgängeskrets etc. Det gäller bara att man öppnar ögonen och ser det som man bör se och inte bara det som man vill eller tror sig se.

Svarten sa...

Bananen

Skönt att du är tillbaks i bloggosfären igen.