tisdag 22 juni 2010

Abu Dhabi: Kampanj mot illegala invandrare


Polisen i Abu Dhabi har startat en klappjakt på illegala invandrare.

För knappt två veckor sedan postade jag inlägget Arabvärldens sju underverk om de fantastiska byggnationer som finns och planeras i Dubai och Abu Dhabi. De överdådiga satsningarna har varit möjliga tack vare ett hänsynslöst utnyttjande av gästarbetare från länder som Indien, Pakistan, Bangladesh och Filippinerna. Det har jag tidigare tagit upp i Gästarbetare behandlas som slavar och Dubai - pyramidbyggen och slaveri

De senaste årens internationella finanskris har, tillsammans med det sanslösa prestigebyggandet, slagit hårt mot de penningstinna oljeländernas kassakistor och deras gästarbetare har drabbats mycket hårt. Tusentals arbetare har fått sina anställningskontrakt anullerade och ställts på gatan utan inkomst, avgångsvederlag eller pengar till en biljett för hemresa. Många tvingas stanna kvar i länderna trots att deras visum och arbetstillstånd gått ut och kämpar för att få ihop pengar till sitt dagliga bröd.

För att lägga sten på bördan har myndigheterna i Abu Dhabi startat en intensiv jakt på dessa "infiltratörer och olagliga invandrare".

- Inspektionsgrupper kommer att arbeta dag och natt i varje hörn av landet för att arrestera infiltratörer och olagliga invandrare och ställa dem inför rätta, säger en myndighetsperson till Gulf News

Den så kallade Sahim-kampanjen, vilket på arabiska betyder medverka, har som syfte att göra Abu Dhabis invånare medvetna om "hotet" från de illegala invandrarna. Det utlovas även belöningar till dem som lämnar tips som leder till gripande av invandrarna eller personer som på något sätt har samröre med dem.

Vid den senaste fredagsbönen i moskéerna sade predikanter enligt tidningen The National, som ges ut i Abu Dhabi:

- Allahs tjänare. Inrikesministeriet organiserar en kampanj under parollen "Sahim" för att bekämpa fenomenet med brottslingar och personer som vistas här olagligt, vilka har negativ inverkan på samhället när det gäller hälsa, säkerhet och ekonomi.
 
- De genomgår inte  läkarundersökningar och de kringgår villkoren för uppehållstillstånd. De kan bära på infektionssjukdomar som kan spridas och skada andra, de kan begå brott och är omöjliga att nå.
 
- Att tiga om dessa personer som vistas här olagligt trotsar besluten från samhällets förvaltare och strider därför emot vår religiösa plikt.
 
Budskapet var ett led i strävan att  anpassa fredagspredikningarna till regeringens politik. Predikningarna skrivs centralt varje vecka av General Authority of Islamic Affairs and Endowments och läses upp i de allra flesta av landets moskéer.

2 kommentarer:

Tonårsmorsa / Fatou sa...

Jag tror du gjort en rimlig analys. När jag var i Dubai så blev jag först helt förblindad av all lyx och allt som gnistrade och blänkte. Tills jag lärde känna en familj från Indien. Han var cocacola-leverantör i Dubai, men han, frun och dottern bodde i Sharjah. De hade en tvåa, men kunde inte utnyttja det ena rummet, då de inte hade råd med elen. Han berättade om att de levde väldigt dåligt och det var väldigt uppenbart när jag besökte dem.

När jag påtalade att allt såg så lyxigt ut på ytan, berättade han att det var det. För de som hade medborgarskap i Förenade Arabemiraten, men att man inte kunde få det som invandrare. För de som hade medborgarskap i landet, var allt billigt eller gratis. Vad jag förstod hade de både skolor, vård och allt gratis.

De som var invandrare fick betala skyhöga summor. För allt.

Ja, allt är inte guld som glimmar, kan man nog lugnt säga om Dubai...

Svarten sa...

Morsan

Att döma av tidigare kommentarer på bloggen från Dubai-besökare är det en splittrad upplevelse att besöka landet. En berättar att hon låg på hotellrummet och grät efter bara några timmar i Dubai. Hon skulle aldrig kunna bo där, skrev hon.