lördag 13 november 2010

Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affärOm ni vill bo i en av de kungliga sviterna i ZamZam Tower under er pilgrimsfärd till Mecka får ni punga ut med 5,4 miljoner kronor för en vistelse på 44 dagar, nästan 123 000 per dygn. Men då ingår utsikt över Stora moskén och Kaba

Enligt Pilgrimsdepartementet i Saudiarabien besöktes Mecca förra året av 2,5 miljoner pilgrimmer under Hajj, av dessa var 1,6 miljoner utländska besökare. Andra källor uppger att det totalt kan röra sig om mellan 3 och 3,5 miljoner om de oregistrerade pilgrimmerna inräknas. Att hantera denna anstormning av människor till en stad som normalt har 1,6 miljoner invånare är en administrativ utmaning av stora mått. Men också en mycket lönsam affär.

I stort sett all affärsverksamhet i Mecca har, på ett eller annat sätt, anknytning till Hajj eller Umrah, som är den lilla pilgrimsfärden och kan utföras under annan tid på året än Hajj. Denna form av religiös turism inbringar årligen omkring 63 miljarder kronor till Saudiarabien, vilket utgör 20 procent av landets BNP om man räknar bort oljeinkomsterna. Grovt räknat spenderar alltså varje pilgrim i snitt 20 000 kronor.

Till detta kommer också de kostnader pilgrimmerna har innan de kommit fram till den heliga staden. Kolla in antalet träffar jag fick när jag googlade på hajj packages, så får ni en uppfattning om hur omfattande den verksamheten är.


...och glöm inte de obligatoriska souvenirerna till nära och kära.

Inga kommentarer: