måndag 22 november 2010

Det framtida Mecka


Klocktornet är världens näst högsta byggnad och är en del av byggkomplexet Abraj Al Bait i Mecka. Det har byggts av Saudi Binladen Group som är Saudiarabiens största byggfirma.  Byggnaderna rymmer enorma shoppingcenter, två helikopterplattor för VIP-gäster, ett böneområde med visuell tillgång till Kaba för upp till 30 000 personer, samt 2 000 hotellrum.

Hemlighetsmakeriet runt byggplanerna i Mecka under de närmaste 10-20 åren är stort. I dag tycks det vara omöjligt att hitta information om vad som är på gång. En del bilder, skisser och videos finns tillgängliga på nätet. Denna video från Atkins, som också fått uppdraget att bygga ut tunnelbanan i Mecka, dök upp på Tuben förra året. Atkins förslag till ombyggnad av Masjid al-Haram, världens största moské, kan öka dess kapacitet från 900 000 till 5 miljoner besökare.

Foster and Partners och Zaha Hadid uppges vara två huvudaktörer när det gäller att skapa framtidens Mecka, enligt en artikel i The Architects' Journal i november 2008. När jag besöker deras hemsidor hittar jag inte ett ord om några projekt i Mecka.

Bruce Mau har, tillsammans med ett par partners, fått uppdraget att lägga fram en 20-års plan för stadens utveckling och framtida transportinfrastruktur. På deras hemsida får vi bara veta att vi ingenting får veta om de konfidentiella planerna.

Det sägs vara ett 20-tal västerländska arkitektkontor involverade i planer på att redesigna islams heliga stad, men världens muslimer får inget veta om stadens framtid.

Dr. Sami Angawi är en framstående saudiarabisk expert på islamisk arkitektur, som länge kämpat för att bevara historiska byggnader. Han sade redan 2005, enligt Archaeology News, innan de omfattande byggplanerna för Mecka  började sippra ut: "Vi bevittnar nu de sista stunderna av historien i Mecka. Lager av historia håller på att schaktas bort för en parkeringsplats." Han fortsatte:

- Wahhabiterna har inte tillåtit bevarande av gamla byggnader, särskilt inte de som rör profeten. De fruktar att andra muslimer kommer att se dessa byggnader som heliga och detta kan leda till polyteism och avgudadyrkan.

Redan har huset som tillhörde Khadija, profeten Muhammeds första hustru, jämnats med marken. Samma sak har hänt med Dar al-Arqam, den första islamiska skolan, där Mohammed undervisade.

Dr. Angawi är också mycket kritisk till anlitandet av västerländska arkitekter som inte är muslimer. "De tillåts inte ens besöka Mecca", säger han till Duhur

- Detta är inte Dubai, det är inte Abu Dhabi. Detta är inte någon annanstans. Detta är Mecka. Det måste göras på ett mycket speciellt sätt; att känna till platsens historia, känna dess själ, vara en del av den, insupa den, ha den inom sig. Och sedan avspegla det i en design, säger Dr. Angawi enligt Shaw university mosque

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tack så mycket :) /Aisha, akeys.blogg.se

Svarten sa...

Vassego :-)

MammaMarie sa...

Detta är helt enkelt en skymf emot muslimer i hela världen! Man bara föräcklas och förfäras utav hela scenariot.

Samma wahabiter tjafsar och kallar folk för kafir för småsaker som att man t.ex firar födelsedagar: av den anledningen att Profeten(s) inte firade sådant på den tiden... men att göra hela islams blickpunkt till ett vulgärt köpcentrum, DET har de inget problem med. De tänker inte att vi alla muslimer vänder oss mot detta ställe varje gång vi ber? Mot en enorm handelsarena!!!

Och den där klockan är ju bara förfärlig...! Man vill bara gråta när man ser eländet :(!

Svarten sa...

MM

Nog är det så.

lebaneseboy sa...

Förstår inte hur de tänker när de bygger en jättelik byggnad så nära ett stort och viktigt religiöst centrum. Det ser väldigt vulgärt ut.

Svarten sa...

lebaneseboy

Detta är bara början, tror jag, det kommer att bli värre - mycket värre.

Anonym sa...

Ja, det ser faktiskt groteskt ut!

Svarten vad menar du med att det kommer att bli värre?

Svarten sa...

Anonym

Tja, det var kanske ett slarvigt och dåligt underbyggt påstående. Men med tanke på hur det ser ut i dag är jag väldigt pessimistisk till planerna för de närmaste 20 årens byggnationer.