måndag 15 november 2010

Tema: Hajj


Den brittiska muslimska tidskriften Emel har självklart Hajj, muslimernas pilgrimsfärd till Mecka, som tema i sitt senaste nummer. Följande artiklar finns tillgängliga på nätet:

Hajj - in the past, stories of today, and in the future
Hajj - an inward journey
Making of the Kiswah
The magnetism of the Ka'ba
Eid cuts - Lamb recipes

När det gäller artikeln om Kiswah retar jag mig, ännu en gång, på den bristfälliga historieskrivningen. Artikelns beskrivning av bruket att täcka Kaba med draperier börjar för 2 500 år sedan och sträcker sig fram till i dag. Men mitt i berättelsen blir det ett stort hopp och plötsligt befinner vi oss hos dagens Kiswah-tillverkare i Saudiarabien. Den väl etablerade traditionen att Kiswah från 1200-talet fram till 1950-talet, med tillfälliga avbrott, tillverkades i Egypten nämns inte med ett ord. Den här typen av historieskrivning är mycket vanlig när man tar del av saudiarabiska källor.

Läs Sir Richard Burtons klassiska reseskildring från 1853, Personal Narrative of a Pilgrimage to Al-Madinah and Meccah, på nätet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste bara fråga, även om jag [kanske] inte får svar på frågan. Jag har förstått att du inte är muslim, men det går onekligen att missa att du har en fascination för Islam. Är du troende på Gud?

Svarten sa...

ananael

Jag tror och hoppas att jag en dag ska uppfylla samtliga tre "frälsningskrav" som ställs i Koranen 2:62.