tisdag 9 november 2010

Enoks bok


För ett tag sedan skrev jag om Al Bayt Al Ma'mur, en Kaba (arabiska: الكعبة al-Ka'bah, "kub") som ligger precis ovanför den i Mecka och dagligen besöks av 70 000 änglar som kommer för att be. Efter besöket återvänder de aldrig dit igen, men nästa dag kommer ytterligare 70 000 änglar och så vidare. Ovanför denna himmelska Kaba ligger Guds tron.

I dag läste jag lite ur Enoks bok på nätet, som enligt Wikipedia är "en text som tillskrivits patriarken Enok, eller Henok som han också kallats (Noas farfarsfar, enligt Bibeln), men som inte är medtagen i Bibelns kanon, en så kallad apokryf, eller pseudoepigraf, och som troligen skrevs runt år 110 f.Kr."

Enoks bok kom i år ut i en ny översättning, tidigare översättningar till svenska utkom 1826 och 1901.

I Enoks bok 71:3-8, Synernas bok (1901 års utgåva), beskrivs en vision av himlen med Guds tron:

Och Mikael, en af ärkeänglarna, fattade mig vid högra handen och reste mig upp och förde mig ut till alla barmhärtighetens och rättfärdighetens hemligheter.

Och han visade mig alla hemligheterna vid himmelens gränser och alla stjärnornas och ljusens förvaringsrum, hvarifrån de utgå inför de heliga.

Och Anden bortryckte Henoch och förde honom in i himlarnas himmel, och där såg jag midt i ljuset någonting, som var byggdt af kristaller och mellan dem flammor af eld.

Och min ande såg eldströmmar flyta omkring den byggnaden. Och rundt omkring voro serafim, kerubim och ofanim.

Dessa äro de som icke sofva och som bevaka Guds härlighets tron.

Och jag såg änglar utan tal, tusen sinom tusen och tiotusen sinom tiotusen, omgifva den boningen; och Mikael och Rafael, Gabriel och Fanuel och de heliga änglar, som äro ofvan i himlarna, gå ut och in i den byggnaden.


Efter att jag läst texten ur Enoks bok dök, av någon anledning, en vers ur Koranen, 29:46, upp i mitt huvud.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har alla tre delarna av Enoks bok här hemma. Dock inte läst ut hela ännu.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1933580801

Svarten sa...

ananael

Nätupplagan är riktigt bra, men innehåller inte den senaste översättningen. Man kan för varje vers göra jmf mellan tre utgåvor på engelska (1821, 1882 och 1912) och två på svenska (1826 och 1901). Ibland förekommer även referenser till Bibeln. Mycket intressant.

Anonym sa...

Minns inte om Enoks bok är en av böckerna som omnämns i Bibeln, det finns många mer böcker som nämns i Bibeln:

http://ananael.wordpress.com/2010/08/21/bocker-i-bibeln-del-1/

http://ananael.wordpress.com/2010/08/23/bocker-i-bibeln-del-2/

Svarten sa...

ananael

Tack för länkarna, ska kolla in dem.

Wikipedia skriver om Enoks bok:

"Man tror att samtliga av de nytestamentliga författarna kände till boken och influerades av den."

I Bibelns "Judasbrevet" citeras Enoks (Hanok) bok i verserna 14-15:

"Om dem har också Hanok i det sjunde släktledet efter Adam profeterat: 'Se, Herren kommer med sina mångtusen heliga för att hålla dom över alla och straffa alla för de gudlösa gärningar som de har begått och för alla de hårda ord som dessa gudlösa syndare har talat mot honom'".

I morgon ska jag titta på en BBC dokumentär om Dödahavsrullarna, där stora delar av Enoks bok återfinns. Lägger upp videon på bloggen.