Ni får räkna med att det en tid framöver, till och från, dyker upp små inlägg om "det heliga draperiet", Kiswah, som täcker Kaba i Mecka. Förmodligen kommer inläggen oftast att handla om den period, 1200-talet till 1950-talet, då draperiet huvudsakligen tillverkades i Egypten, men riktigt säkra på det kan ni inte vara.
När man letar information om draperiets historia hittar man ibland motstridiga uppgifter, till exempel om vem som första gången svepte in Kaba i tyg. Andra gånger handlar det om politiskt/religiöst betingade minnesluckor, som när saudiarabiska källor i sin historieskrivning inte med ett ord nämner att draperiet under cirka 700 år tillverkades i Egypten. För att inte tala om alla minor man kan trampa på när man, som jag, har mycket begränsade kunskaper om islam. Jag hittade en vacker beskrivning om hur 70 000 änglar vaktar över Kaba och på domedagen skall lyfta den upp till paradiset, men islamguiden.com och andra har en annan version om dess öde:
"Vid slutet av tiden kommer det att komma någon som heter Dhu´l- Suwayqatayn från Abyssinien och förstöra Ka´bah för att stjäla dess skatter och även Kiswah, som är tyget som täcker Ka´bah. Han kommer att vara en färgad skakig man med en förvriden vrist. Han kommer att slå på Ka´bah med sin spade och hackyxa och förstöra Ka´bah sten för sten."
När jag letar vidare finner jag beskrivningen av Al Bayt Al Ma'mur, en Kaba i paradiset, typ, som ligger precis ovanför den i Mecca och dagligen besöks av just 70 000 änglar som kommer för att be. Efter besöket återvänder de aldrig dit. Enligt vissa källor återvänder de på domedagen. Jag har varken tid, ork eller tillräckligt intresse att reda ut dessa teologiska spörsmål, men jag har ännu en gång blivit påmind om att vara mycket försiktig med att bestämt hävda att "så här är det". En lärdom som kan vara nog så viktig.
Palankin, mahmal, på väg till Mecka
En kort beskrivning av ceremonin i Kairo innan Kiswah fraktas till Mecca kan ni läsa i artikeln Cairo's mahmal ceremony med underrubriken "An Englishman's report - Told that the English will yet go to Mecca". Den publicerades i The New York Times 3 augusti 1890. Man får ta en del av artikelns förmenta faktauppgifter med en nypa salt, men han har i alla fall insett att den "mahmal" (palankin) som visas upp vid ceremonin inte innehåller det heliga draperiet. Hemsidan för Oxford islamic studies online tycks dock vara av uppfattningen att draperiet under närmare 700 år faktiskt fraktades i en palankin.
Tja, det här blev ju mest bara substanslöst svammel. För att kunna motivera att jag lägger upp inlägget avslutar jag med ett tips om en klassisk reseskildring från 1855 av Sir Richard Francis Burton, A Personal Narrative of a Pilgrimage to Al-Medinah and Meccah. Hela boken finns på nätet Om ni vill läsa om Kiswah ska ni klicka på "Part III Meccah", kapitel fyra, The Ceremonies of the Yaum Nahr, or the Third Day. Tryck Ctrl+F och skriv sökordet i sökrutan som kommer upp så hittar ni snabbt och enkelt i texten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar