onsdag 13 oktober 2010

Qatar: Doha Tribeca Film Festival 2010


Al Jazeera presenterar ståuppkomikern Ahmed Ahmeds debutfilm, dokumentären Just like us (trailer), som visas vid årets filmfestival i Doha, Qatar. På väg till festivalen stannar han till i Sverige den 22 oktober och gör ett framträdande på Göta Källare i Stockholm, efter att först ha besökt våra grannländer Norge och Danmark.

Om ni skulle befinna er i trakterna runt Doha i Qatar mellan 26 och 30 oktober i år, så rekommenderar jag ett besök på Doha Tribeca Film Festival. Den arrangerades första gången förra året av Doha Film Institute och anses redan vara den viktigaste filmfestivalen i Mellanöstern. Festivalen sker i samarbete med organisationer som Martin Scorsese World Cinema Foundation, Mira Nair Maisha Film Lab och New York Tribeca Enterprises

Hennes excellens Sheikha Al Mayassa Bint Hamad Bin Khalifa Al-Thani, ordförande i styrelsen för Qatar Museums Authority, har sagt:

"Målet för Dohas Filminstitut är att bygga en kraftfull filmindustri i Qatar med starka kopplingar till den internationella filmbranschen. Film kan göra mer än bara underhålla, den kan utbilda, inspirera och förena samhällen och vi vill vårda och stödja filmskapare medan vi fortsätter att utveckla Qatar till en kulturell knutpunkt för film."

Vid årets festival kommer närmare 50 filmer att visas. Festivalen inleds med Rachid Boucharebs senaste film Hors la loi/Outside the law När filmen visades vid årets festival i Cannes möttes den av demonstranter från bland annat det rasistiska partiet Front National, Hundreds protest as 'anti-French' Outside the Law is screened Bouchareb har också regisserat den uppmärksammade Infödd soldat

Den 29 oktober arrangeras föreläsningar av TEDxDoha En av gästföreläsarna är modedesignern Reem Acra

Om ni, i likhet med mig, inte har möjlighet att besöka festivalen får ni hålla till goda med deras fullmatade hemsida, som för tillfället innehåller 120 videos om olika cineastiska ämnen och naturligtvis ett flertal filmtrailers.

Redigerat:

Vid telefonkontakt med Göta Källare i dag (14/10) fick jag beskedet att Ahmed Ahmed med stor sannolikhet inte kommer att göra något framträdande där den 22 oktober.

2 kommentarer:

Habiba sa...

Svarten, jag tänkte bara tipsa dig om du nu inte redan visste, att Habib Koité kommer att uppträda på Selam festivalen i november :). Har totalt glömt blogga eller tipsa om det (!)

Har för mig att du varit intresserad av Habib ;)

Svarten sa...

Tack för tipset, Habiba!

Tyvärr blev det ju ingen K'naan. Dagen efter jag köpt biljetter fick jag ett meddelande att det var inställt. Dotra blev mycket besviken.