lördag 30 oktober 2010

Bojkottskampanj mot Campbells soppor


På 1960-talet inspirerades den amerikanske popkonstnären Andy Warhol av Campbells konservburkar med soppor och målade en hel serie med dem. Hans dyraste soppmålning såldes i maj 2006 för närmare 11,8 miljoner amerikanska dollar. I dag skapas det nya "konstverk" med Campbells soppburkar som motiv, flera av dem återfinns hos Facebook-gruppen Boycott Campbell Soup

Och varför denna bojkottskampanj?

För omkring tio månader sedan lanserade Campbells i Kanada ett antal soppor som var halal och certifierade av Islamic Society of North America (ISNA) Innan Campbells inledde samarbetet med organisationen gjorde de en grundlig granskning av dess verksamhet. De skriver i en annons att ISNA är "den största ideella, religiösa, pedagogiska och icke-politiska islamiska organisationen i Nordamerika" och det hade inte hittat något hos ISNA som fått dem att bli  tveksamma till ett samarbete.

Trots att soppkonserverna funnits på marknaden under lång tid var det helt nyligen som protesterna tog fart. En ledande amerikansk islamofobisk bloggare uppmanade till bojkott av Campbells eftersom köp av deras produkter  innebar ett stöd till vad bloggaren anser vara muslimska terrorister. Det hävdas att ISNA har kontakter med det i USA terroriststämplade Hamas och med det Muslimska Brödraskapet, som i USA inte betraktas som en terroristorganisation. Dessa anklagelser har tidigare framförts av tv-kanalen Fox News och ett antal konservativa politiker och organisationer. ISNA tillbakavisar bestämt anklagelserna.

Något upprop från svenska bloggare om att Campbells ska bojkottas, med anledning av sin försäljning av halal-soppor, har jag inte lyckats hitta. Men det kanske kommer. Ni som följer svenska islamofobiska bloggar såg vad som hände när drevet drogs i gång mot byggandet av ett islamiskt kulturcenter i närheten av Ground Zero. Att Campbells vid terrorattacken mot World Trade Center under två veckor erbjöd gratis soppor och annan mat åt räddningsarbetarna och mediafolket på plats kommer förmodligen inte att omnämnas i samband med en eventuell kampanj för bojkott av företaget i Sverige.

Jag hittade emellertid en svensk blogg som uppmärksammat att en kristen amerikansk pastor propagerade för bojkott av Campbells på grund av deras annonser med bild på en liten flicka och hennes två mammor. Pastorn uppges ha skrivit:

"Campbell Soup Company har öppet börjat hjälpa homosexuella aktivister att driva sin agenda. Annonserna har inte bara kostat Campbell en del pengar, de har också sänt ut budskapet att homosexuella föräldrar utgör en familj och är värda att stödja."

Islamofober och homofober - förenen eder!CNBC rapporterar om bojkottskampanjen mot Campbell's.

4 kommentarer:

THE Banana sa...

Det här är vad man kan kalla för efterforskning, tack för inlägget!

Jag trodde att i och med Obamas val så hade USA mognat till och gått ifrån sitt dumdristiga jag. Tea party-rörelsens framväxt och de senaste årens explosionsartade utveckling av muslimhat får mig att ta tillbaka mina tidigare ord - USA är nog en av de mest omogna, hatiska och vedervärdiga nationer just nu. Hade det handlat om rättfärdiga saker så hade man haft förståelse för att folk ilsknar till, men nu är handlar det om saker som är helt uppåt väggarna - en svart president, en anonym byggnad och soppa!

Svarten sa...

Bananen

Jo, det här var en riktig soppa :-)

Minns inte om jag någonsin har ätit Campbells soppor, men ska stödköpa ett par burkar i helgen.

Även klassiska Blå Band från skånska Karpalund, samt Touch of Taste, Bong och Varma Koppen är deras varumärken.

Anonym sa...

Lustig avslutning du har:
"Islamofober och homofober - förenen eder!"

Vet du var det är farligast att vara homosexuell på denna planeten...?

Anonym sa...

själklart ska all religiös smörja bojkottas. jag kommer aldrig någonsin respektera halalslakt-det är ett enormt djurplågeri-i islams namn. Är det verkligen normalt att 2010 så sitter ni och försvarar folk religiösa idiotier, till vilket pris som helst? Halalslakt är ytterst plågsam och det för att behaga en gubbe i himlen.....hur kan någon människa med en fungerande hjärna anse att all religiösa uttryck ska tillåtas-för då borde ni också anse att homosexuella ska avrättas, otrogna stenas till döds, pedofili är acceptabelt, hustruaga ska tillämpas-för detta är den religion ni försvarar så hett i ett nötskal.