fredag 15 oktober 2010

Räkmackas dagMat- och dryckeshistorikern Edward Blom berättar om räkmackans historia.

Igår var det räkmackans dag, en hyllning till smörgåsen med "friskpillede fjordrejor", som de säger i Danmark där mackan ursprungligen kommer ifrån. Jag antar att de flesta bloggbesökare missade högtiden, den firades nämligen bara på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Enligt denna artikel serverar flygplatserna 364 000 räksmörgåsar på ett år. Till dem går det åt 60 ton räkor. Om jag har fått alla siffror rätt skulle det innebära att varje macka i snitt innehåller 164 gram räkor. Alla som käkat en ordinär räkmacka på flygplatserna måste inse att 60 ton avser oskalade räkor. Kolla in bilden i artikeln så förstår ni vad jag menar.

Arlandas billigaste räckmacka är en liten tapasvariant för 49 kronor. Den dyraste, 200 gram XL, kostar 189 kronor, enligt Aftonbladet


Så här ska en riktig räkmacka se ut. Det ska vara räkor och inte en massa grönt lull-lull. Den serveras på Pitcher's i Uppsala för 149 kronor och innehåller minst 200 gram räkor. Men det blir minus för den vita Wettextrasan till bröd som hela härligheten vilar på.

Inga kommentarer: