tisdag 19 oktober 2010

Dödande skott i Mecka 1926


Tidskriften TIME rapporterade den 5 juli 1926 att 25 saudiarabiska wahhabiter, även kvinnor och barn, sköts till döds i Mecka av egyptiska soldater. Enligt en annan källa dödades även 40 kameler vid samma tillfälle.

De egyptiska soldaterna utgjorde eskort för den karavan som fraktar det heliga draperiet från Kairo för att det under muslimernas pilgrimsfärd till Mecka skall täcka Kaba i stora moskén. I artikeln uppges att det heliga draperiet efter användandet fraktas tillbaka till Kairo, men så är inte fallet, det blir kvar i Mecka.

När karavanen skulle lämna Mecka åtföljdes den av en blåsorkester som spelade en egyptisk marsch. Detta blev för mycket för wahhabiterna som anser att musik är haram, speciellt i den heliga staden Mecka. De attackerade karavanen och sköts ned av de egyptiska soldaterna. Efter denna allvarliga incident uteblev transporten av det heliga draperiet till Mecka under flera år. Traditionen återupptogs 1937, dock utan att vara åtföljd av beväpnade soldater, skrev Evening Post den 11 mars samma år.Klicka på bilden för att se en filmsnutt från 1926 där palankinen, som sägs innehålla det heliga draperiet, visas upp i Kairo innnan frakten till stora moskén i Mecka.

2 kommentarer:

Fazeela Selberg Zaib sa...

Så intressant! Svarten, skriv en bok för fasiken! Sluta reta oss med små snuttar på bloggen hela tiden. You know you have it in you! :)

Förresten, fick veta häromdagen att Iran tydligen en gång i tiden var västerlänningars Indien. Alltså unga människor som hamnade i Iran och reste runt. Tydligen så pass att det startades en inhemsk organisation som hjälpte dessa ungdomar, som ofta ran out of cash, och erbjöd de en plats hos iranska familjer som tog in dom tills de kunde få pengar skickade till sig.

Alltså, cooool facts!

Och jag blev övertygad av dig, jag fortsätter nog med tidningen.

Svarten sa...

Fazeela

"fortsätter nog med tidningen"

Toppen! Men det där "nog" låter lite oroväckande :-/

Och jag som alldeles nyss tog bort prenumerationsannonsen från bloggen. Nu måste jag lägga upp den igen.

Här på bloggen blir det bara små snuttar om "det heliga draperiet".