lördag 16 oktober 2010

The Daily Show: Jon Stewart om Fox News


The Daily Show: Jon Stewart om Fox News.

Bill O'Reilly är anställd på den amerikanska tv-kanalen Fox News och leder det mest sedda nyhetsprogrammet på kabel-TV i USA. När han i onsdags medverkade i en talk show sa han att det var olämpligt att bygga ett islamiskt kulturcenter i närheten av Ground Zero i New York. Han pressades om varför det var olämpligt och svarade: "Muslimer dödade oss 9/11."

I ett tv-program på torsdagsmorgon försökte hans vänner på Fox News att stötta sin populära kollega. En av de tre medverkande i programmet sa att "det var en viss grupp människor som attackerade oss 9/11. Det var inte bara en person, det var en religion. Inte alla muslimer är terrorister, men alla terrorister är muslimer."

Det är exakt den typ av grundlösa påståenden jag under flera år läst på forum och bloggar där sverigedemokrater och andra rasistiska, främlingsfientliga och allmänt islamofobiska personer härjar. Om vi i detta fall begränsar oss till USA kunde de tre vännerna på Fox ha googlat på "terrorism in usa" och fått upp denna sida som första träff (åtminstone fick jag det). Där finns en lista över amerikanska organisationer som av FBI klassificeras som inhemska terrorgrupper. Organisationer som Aryan Nations, Animal Liberation Front, Ku Klux Klan, Jewish Defense League och många andra låter i mina öron inte som några typiska islamiska grupperingar.

The Daily Show med Jon Stewart, som tidigare vid flera tillfällen granskat den träskjournalistik som Fox News representerar, kunde naturligtvis inte låta detta passera okommenterat. Det han lyckats gräva fram är, försiktigt uttryckt, anmärkningsvärt. Den delägare i Fox som omnämns i videon är inte vilken liten småskutt som helst, utan den näst störste aktieinnehavaren efter ägarfamiljen Murdoch. Att inslaget avslutas med en "debatt" om huruvida Fox är "onda" eller "dumma" känns helt befogat.

Inga kommentarer: