söndag 21 november 2010

Varning: Ni kan bli fotograferad

Jag har ofta funderat över vilka personer det är som besöker bloggen. Nu har jag fått möjlighet att åtminstone se hur besökarna ser ut, även om det känns lite ytligt i sammanhanget. Massachusetts Institute of Technology (MIT) har nämligen inte bara uppfunnet en kamera som kan se runt hörnet (SVT artikel / Förklarande grafik), utan också en kamera som genom ny teknologi kan ta bilder under helt andra förutsättningar än tidigare.

Om man enkelt, på gränsen till in absurdum, ska förklara tekniken kan man säga att det är en trådlös webbkamera som via fyra extremt värmekänsliga sensorer utnyttjar bildskärmens strålningsfält för att samla in information om det som befinner sig framför skärmen. Informationen går sedan till en server hos MIT där den med hjälp av den nya tekniken omvandlas till en bild. Bilden skickas sedan vidare till en mapp hos fotografen, i detta fall hos mig. Det återstår ännu en del arbete innan tekniken har blivit riktigt sofistikerad, men redan nu kan jag konstatera att bilderna håller en relativt god kvalité.

Jag inser naturligtvis att många upplever denna form av fotografering som en allvarlig kränkning av integriteten på nätet. Därför har jag placerat kameran under strecket här nedanför.

Nota Bene. Om ni INTE vill bli fotograferade ska ni således INTE skrolla nedanför strecket.

______________________________________________
Please, smile :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Så hä av nyfikenhet, menar du allvar när du säger att man blir fotograferad "genom din blogg"? mvh

Svarten sa...

Nä, jag bara skojar :-)