fredag 29 maj 2009

16-årigt mattegeni till Uppsala universitet

Foto: Esbjörn Johansson

Om de ansvariga vid Uppsala universitet får som de vill kommer 16-årige Mohamed Altoumaimi snart börja studera vid det gamla anrika universitetet.

Mohamed kom för sex år sedan till Sverige som flykting från Irak och har fetkoll (som min dotter skulle ha sagt) på det här med siffror. Han har nyligen skapat rubriker i världspressen genom att efter fyra månaders intensivt arbete lyckats konstruera en egen formel för uträkning av den 300-åriga Bernoulli-talen

Mohamed tog själv kontakt med experter vid Uppsala universitet.

-De ville direkt ta del av och titta på alla mina uträkningar och de dokument där jag bevisar att formeln verkligen stämmer, berättar han.

Lars-Åke Lindahl, universitetslektor i matematik vid Uppsala universitet, hjälpte och stöttade Mohamed.

– Han har på egen hand kommit fram till ett samband inom det här. Men det han har kommit fram till är välbekant och han har inte löst något som tidigare har varit okänt. Han använder lite egna beteckningar och har inte gjort det på enklast tänkbara sätt. Han har gått lite omvägar, vilket tyder på att han har funderat själv, säger Lindahl till Dalarnas Tidningar

1 kommentar:

Anonym sa...

häftigt...önskar killen ett stort lycka till i framtiden! vilket bra initiativ lektorn i U-sala har tagit till att uppmuntra och stötta honom. Är det rekryteringsandan som luktar?