söndag 29 november 2009

1 advent: Hälsning till sverigedemokraterna


Gemensamma nationella traditioner är en form av kollektiva ritualer som skänker trygghet och är en del av vårt kulturarv, vår identitet, sägs det. Men jag är mest överraskad över hur snabbt vi förändrar och skapar nya traditioner inom olika samhällsområden. Nu är pizza, spaghetti, kebab och hamburgare svensk husmanskost. Halloween är redan en etablerad helg bland ungdomar och affärsmän efter bara 14 år sedan introduktionen i Sverige.

I dag är det första advent och vi plockar fram den elektriska ljusstaken och kanske även tänder ett första levande adventsljus. Många hänger upp en advents-/julstjärna i fönstret och barnen öppnar första luckan i advents-/julkalendern. Alla vet att det är så vi firar advent i dag.

Men för hundra år sedan var alla dessa självklarheter helt okända i Sverige. Flera av dessa seder kom från Tyskland under 1900-talet. Adventsljusstaken kom hit under 1930-talet i form av en liten gran där det varje dag under advent tändes ett ljus. Den ersattes av ljusstaken med fyra ljus, ett för varje söndag. I dag har den i många hem ersatts av den elektrisk ljusstaken med sju ljus.

Adventsstjärnan kommer också från Tyskland och blev populär i Sverige först efter andra världskriget. Även adventskalendern är importerad från Tyskland. Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund. Radion började sända adventskalenderprogram 1956 och 1960 visades de första gången i svensk TV.

Under de allra senaste åren har jag noterat att både advents-/julstjärnan och advents-/julstaken börjar försvinna från fönstren.
I ett nybyggt bostadsområde i närheten av min bostad, där det mest bor unga småbarnsfamiljer, är det ljusslingor som gäller. I stort sett varje balkong är utsmyckade med ljusslingor i olika färger. En tradition som jag förknippar med amerikanska juldekorationer.

På den muslimska förskolan Nymånen i Göteborg bygger man pepparkaksmoskéer (bild i nedre höger hörn), som barnen sedan äter upp. När de växer upp kanske traditionen förs vidare till nästa generation. I dag vet jag åtminstone en svensk familj där det också byggs moskéer av pepparkaksdeg

Även här på bloggen har det utvecklats traditioner. Bilden och rubriken på detta inlägg är de samma som tidigare två år vid den här tiden på året. Texten i inlägget är nästan samma som förra året, men har förändrats lite grann, precis som alla våra svenska traditioner förändras under tidens gång. Ständig förändring är en självklar och oundviklig del av vår tradition.

5 kommentarer:

Saladin sa...

....men hallå! Tyskland räknas ju inte, de är ju arier dom med! :p

Skämt åsido - mycket intressant och välskrivet inlägg, som vanligt!

bahlool sa...

Det är något som folk inte verkar fatta, de vill ha stagnation för de tror att allt vi har fått, kom ner från himlen, vi föddes med vår tro på julen, på att titta på kalle anka och vi föddes med alla våra rätter och kulturer. Utan nya impulser dör ett folk/kultur/land.
Det var genom kontakten med araberna som väst utvecklades, det var genom kontakten med kineserna som araberna utvecklades, det var genom kontakten med indien som araberna utvecklades osv..

Minns text i HD, där handlade det om hur tullen mötte några juggar när de kom som arbetskraftinvandrare, de hade vattenmeloner med sig och tulltjänstemannen skrev, "stora tomater" som förklaring :P

Yasmin sa...

Hur kan man tro att gud är sånn?

bahlool sa...

ps: stal pepparkaksbilden

Svarten sa...

Bahlool

Det är alltid så jag har uppfattat dig; som typen som stjäl pepparkakor från småbarn :-)