torsdag 5 november 2009

Jag - en mullig mansgris?

Det är klart att jag har mina fördomar och nedärvda värderingar. Nu menar jag inte att det sitter i mina gener (även om det säkert finns en hel del även där), men jag är som alla andra ett barn av min tid och det samhälle jag växt upp i.

När det gäller min syn på kvinnor och jämställdheten mellan könen anser jag mig ha en långt ifrån konservativ uppfattning. Utan att riktigt förstå vad det egentligen innebär i praktiken, så kan man säga att jag är för kvinnans frigörelse från de förtryckande patriarkala strukturerna. Typ.

När jag i morse kollade igenom Upsala Nya Tidning på nätet hittade jag ett antal artiklar om kvinno- och jämställdhetsfrågor. Det fanns även en webbtest med rubriken Hur mycket mansgris är du?

Mansgris? Jag? Pyttsan. Jag ska nog visa vilken schyst och modernt tänkande man jag är. Jag lovade mig själv att svara absolut ärligt på frågorna, utan att försöka fundera i banor om vilket svar som ansågs ligga längst ifrån mansgrisen. Jag var övertygad om att jag skulle komma att framstå som kvinnornas förkämpe på barrikaderna.

Jag gjorde testet och läste det slutgiltiga omdömet:

Du är inte ett helt hopplöst fall, men rätt mycket mansgris är du allt. Av slentrian låter du det ojämlika samhället få råda utan att
du reagerar på det. Dags att vakna nu!

3 kommentarer:

MammaMarie sa...

Misströsta inte, även jag är tydligen en mullig mansgris??!

Saladin sa...

Den bildade och analytiska förmågan hos personerna bakom testet ligger nog på samma brutalt aggraverade nivå som för personerna som skapade gudstrotestet på föreningshumanisternas kampanjsida. Jag kanske jagar upp mig på högvarv över en obetydlig petitess som framställts av provokativa lekmän på spelhumör (det gör jag inte alls, Svarten!), det är ändå alltför korkat för att inte kommenteras. Testet har kanske inte konstruerats för att utgöra underlag för förlitbara konklusioner. Kraven på enkätutformning, reliabilitet, validitet, kausalitet och evidens var kanske inte ”kommitténs” högsta prioritet, men den är inte speciellt ödmjuk i dess slutsatser och beskyllningar mot andra. Var humorn ligger i att dra på höga växlar på detta sätt vars eftertanke lyser med sin frånvaro vet jag icke. Logiken på samma nivå som följande fråga i ett test som heter ”hur rasistisk är Du?”:
Du träffar på en svart kvinna ute på centralen. Hur reagerar Du?

1. Vilken vacker kvinna, som är jämlik med mig som inte är av afrikanskt ursprung. Hon är exakt lika med mig i allt som berör henne i samhället – hennes rättigheter, skyldigheter, möjligheter, mänskliga värde. Det måste jag bekräfta för min omgivning så att ingen misstror mig någonsin i mina intentioner – jag går och friar till henne framför alla!

2. Vilken ful kvinna! Komma hit till Sverige ändra från det mörka äckliga Afrika och ta med sig en massa sjukdomar! Varför måste hon komma hit och tvinga sig på oss människor? Detta skulle aldrig ha skett om kolonialismen och slaveriet inte hade avskaffats. Jag måste bevisa vår överlägsenhet inför alla – jag går och tar livet av henne framför alla!

aGape sa...

The Banana... Håller med till fullo, hela testet är ett skämt, men å andra sidan, vilka test med givna svarsalternativ är vettiga? Men vilken kommentar! Har nog aldrig sett så många komplicerade ord i följd sådär utanför SAOL. Politiskt.