söndag 22 november 2009

Persepolis



Persepolis är en animerad film från 2007 som grundar sig på Marjane Satrapis självbiografiska serieroman Persepolis

Link TV intervjuar Marjane Satrapi och visar klipp ur filmen.

Nils Karlén skriver i en recension med rubriken Strålande vackert att "Persepolis är en av de vackraste animerade filmerna jag någonsin sett". Han beskriver filmens handling:

"Vi får följa lilla Marjanes uppväxt från den, i hennes ögon, relativt bekymmerslösa tiden under den korrumperade Shahen till den nya islamistiska regimen och dess religiöst motiverade förtryck. Marjanes lilla familj anpassar sitt liv efter de allt hårdare omständigheterna men hittar hela tiden andningshål i förbjudna fester och gemenskap med vänner och grannar. Det är en riktigt sorglig bild som målas av Marjanes lilla familj, men samtidigt är den optimistisk då den visar dessa människors enastående förmåga att anpassa sig och hitta en dräglig tillvaro även i mörka tider.

Persepolis är en mörk film men även riktigt, riktigt rolig. Jag skrattar flera gånger högt åt Marjanes absurda dagdrömmar.

Regissörerna Satrapi och Paronnaud har lyckats skapa en strålande vacker film. Det var länge sedan en animerad film fick mig att känna så här. Gå och se!"

2 kommentarer:

Ala sa...

Den är så tråkig men annorlunda...

Svarten sa...

Jag tyckte den var jättebra och gillade hennes bildspråk väldigt mycket. Så enkelt och ändå effektfullt.

Men visst är det en förskräckligt tråkig historia hon berättar. Den skulle vara outhärdlig utan hennes härlig humor.