tisdag 27 december 2011

Det segregerade IsraelVideon är textad på engelska.

I går blev jag inspirerad av bloggen Don Christos värld när jag presenterade en kortfilm om vapenvilan julen 1914 under första världskriget. I dag "stjäl" jag en video rakt av från samma blogg.

Den 23 december, endast några dagar efter den "judiska julen" Chanukka, sände en israelisk tv-kanal ett reportage om det alltmer segregerade Israel. Nä, det handlade inte om hur araber/muslimer behandlas i Israel, utan om hur mer sekulära judar blir behandlade av ultra-ortodoxa så kallade haredi judar

Enligt den kollektivt ägda bloggen +972 blev reportaget det stora samtalsämnet i Israel. Flickan i staden Beit Shemesh, som grät av rädsla för att bli bespottad och trakasserad av haredi judar när hon gick de knappa 300 meterna till skolan, blev efter reportaget Israels mest omtalade 7-åring.

Se även blogginlägget Haram-poliser på internet

Uppdaterat 2011-12-27 14.55:

I dag skriver BBC att demonstrationer planeras i Beit Shemesh mot det sätt ultra-ortodoxa judar, haredis, behandlar kvinnor. Haredi judar i Beit Shemesh har de senaste dagarna attackerat journalister och poliser. De ultra-ortodoxa judarna utgör 10 procent av Israels befolkning.

Tack för tipset Christian Schickhardt!

1 kommentar:

Christian Schickhardt sa...

BBC News i morse:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16338376