söndag 11 december 2011

Fredsspår i Uppsala


Skulpturen Poetisk viloplats av Ulla Viotti i Tullgarnsparken vid Fyrisån ingår i projektet Fredsspår i Uppsala

I slutet av andra världskriget kom en grupp judiska flyktingar till Uppsala. Under åren 1945-1953 var det inte tillåtet för dem att bosätta sig i storstäderna, men främlingspass och uppehållstillstånd gällde på landsbygden, dit även Uppsala räknades. Många av flyktingarna bosatte sig i området mellan järnvägsstationen och Fyrisån och arbetade i stadens industrier. De barn som kom utan föräldrar placerades på Gillbergska barnhemmet i Tullgarn vid Fyrisån. Med denna blomstrande viloplats vill konstnären och kommunen hedra minnet av flyktingarna.

Skulpturen är en av de 17 platser som uppmärksammas när Uppsala presenteras som en fredens stad. För ett par dagar sedan släppte Uppsala kommun en app som i ord, bild och film ger information om de olika platserna. Den kan laddas ner gratis till iPhone och Android-telefoner.

Flera av texterna i appen är hämtade från den kommande boken Staden genom konsten av konstvetaren och Uppsala kommuns kulturstrateg Lisen Hessner. Boken ges ut 2012 av kulturnämnden och innehåller presentationer av cirka 200 konstverk i kommunen. I tidskriften kan ni läsa en intervju med Lisen och ytterligare ett par artiklar om konsten i Uppsala.

Om drygt en månad får kommunen ett nytt offentligt konstverk. Det skall placeras i Syrénparken till minnet av Fadime Sahindal, som mördades av sin pappa. Invigningen kommer att äga rum 21 januari nästa år, på 10-årsdagen av Fadimes död, och parken kommer sannolikt att byta namn till Fadimes plats. - Till den här platsen har kulturnämnden beställt en konstnärlig gestaltning av Hanna Beling Symboliken i hennes konstverk kommer att få ett bredare innehåll än bara minnesfunktionen över en person - tematiken handlar mer om rätten att leva sitt eget liv, frihet från våld och förtryck, säger Eva Edwardsson, ordförande i Uppsala kulturnämnd. Uppdaterat 2011-12-14 21.45: Nu har kommunen fattat beslut om att Syrénparken skall ändra namn till Fadimes plats. När namnet kan invigas är oklart men enligt namngivningsnämndens ordförande Anna-Karin Westerlund (M) kan det ske till våren och inte vid tioårsminnet av mordet den 21 januari 2012, som kulturkontoret och kulturnämnden planerat: - Dels kan namnbeslutet överklagas, dels vill vi inte inviga platsen innan konstverket är på plats, säger hon till Upsala Nya Tidning

Inga kommentarer: