fredag 2 december 2011

Från Palestina till Israel 1947-50

Av 160 moskéer i området som blev en del av staten Israel finns cirka 40 kvar. Foto: IDF och Defense Archive, 10 juni, 1949.

I går avslutades fotoutställningen From Palestine to Israel - A photographic record of destruction and state formation 1947-50 som visats på The Mosaic Rooms i London. Se utställningsbroschyr (pdf) Utställningens över 200 fotografier kommer från olika arkiv i Israel och har sammanställts av Ariella Azoulay Många av bilderna har tidigare aldrig visats utanför Israels gränser.

Utställningens fotografier med kommenterande texter finns även i bokform och kan köpas från Bokus Beställningar senast 8 december levereras före jul. Boken recenserades i Sydsvenskan 13 november i år. Shora Esmailian skrev i recensionen:

Ilska och sorg väller över en när alla bilder har betraktats och boken är slut. Det är då jag återvänder till Azoulays inledningsstycke om hur alla palestinska flyktingar en dag ska återvända till sina hem; om hur hon hoppas på att den äldre flyktinggenerationen lär den yngre att ta vara på den gamla byggkonsten så att allt kan byggas upp igen, inte på exakt samma plats, men åtminstone i hemlandet.


Azoulay var tidigare anställd vid Bar-Ilan universitetet i utkanten av Tel-Aviv, Israel, men fick enligt The Palestine Chronicle sparken förra året. Hon har publicerat flera böcker och producerat ett antal fotoutställningar, såsom Act of state som består av 732 fotografier som beskriver 40 år, 1967-2007, av olaglig israelisk ockupation på Västbanken och Gazaremsan. Azoulay berättar om utställningen i en intervju översatt till svenska.

Inga kommentarer: