fredag 23 december 2011

God Jul önskar SvartenUnder julmisteln - en julhälsning i ljud och bild.

Särskilt mycket julfirande blir det inte i år. Jag nattarbetar från i kväll till måndagmorgon och sover bort större delen av dagarna. Desssutom finns det inget barn i huset som förväntansfullt tindrar med ögonen när det är dags att öppna julklapparna efter Kalle Anka, så vad är det för mening med att fira jul. Fördelen med en barnlös jul är att jag själv garanterat får alla de godaste chokladbitarna i den obligatoriska Aladdin-asken

Jag har egentligen aldrig haft några riktiga jultraditioner, jag har anpassat mig efter de för tillfället rådande familjeförhållandena och de har skiftat under årens lopp. Det enda jag håller stenhårt på är att det ska finnas en julskinka på bordet.

En jultradition som jag uppskattar, men alltför sällan haft tillfälle att utöva, är att pussas under julmisteln. Enligt engelska Wikipedia kan traditionen att just under julen pussas under misteln ha sitt ursprung i Skandinavien, men mistelpussandet som sådant finns dokumenterat första gången i 1500-talets England, där det då tydligen var mycket populärt. Den amerikanske författaren Washington Irving beskrev 1820 traditionen med julpussar:

"Misteln hängs fortfarande upp i bondgårdar och kök vid jul och de unga männen har förmånen att pussa flickorna under den. Varje gång plockas ett bär från busken och när alla bären är plockade upphör förmånen."

Puss (och kram) på er!

7 kommentarer:

THE Banana sa...

God jul, gamle vän!

Hoppas du får ett trevligt firande och massor av god mat :).

Svarten sa...

Tack, Bananen!

Det blir 33 timmars arbete de närmaste tre dygnen, sömn och några skinkskivor och sillbitar på Leksands brungräddade knäckebröd, samt ett par telefonsamtal till min dotter som firar jul och nyår i Ghana.

Hoppas du får en trevlig helg.

Anonym sa...

Läsare

god jul käre vän :)

Svarten sa...

Tack för det, Läsare! Önskar dig detsamma.

Jan sa...

GOD JUL!
Det låter inte sååå tokigt med:
"Några skinkskivor och sillbitar på Leksands brungräddade knäckebröd"
Hoppas du unnar dig en eller två
Jämtlands Julöl dom få timmar du INTE jobbar ;-)

Själv kommer jag unna mig en eller två (små) hemgjorda svartvinbärs när vi firar jul i "fruarna i Brunflo":s nyköpta fina hus

Svarten sa...

God Jul på er själva och hälsa fruarna så mycket. Ölen får vänta till annandagens kväll, men julmust är inte heller så dumt.

MammaMarie sa...

God Jul, Svarten, får jag önska dig såhär i efterskott - och fortsatt trevlig julhelg, får en hoppas. Har man inte någon som man ska fira jul med, så är väl den bästa julklappen man kan ge sig själv, att jobba juldagarna! Så grattis till den klappen du :)...