tisdag 7 april 2009

Croissant och cappuccino

Osmanska riket var en 600-årig stormakt som uppstod i slutet av 1200-talet. De osmanska turkarna erövrade, på Bysans och andra turkiska rikens bekostnad, stora delar av Anatolien och Balkan under 1300-talet. Rikets stormaktstatus befästes genom dess erövring av Konstantinopel (nuvarande Istanbul) 1453.

På 1500- och 1600-talen var riket som mest betydelsefullt, även om dess största territoriella utsträckning nåddes först år 1683 då det sträckte sig från Wiens utkanter i nordväst till Mekka i sydöst och från Kaukasus i nordöst till Algeriet i sydväst.

Men i Wien 1683 blev det alltså stopp för stormaktens utbredning västerut och början till slutet, som inträffade när republiken Turkiet utropades den 29 oktober 1923.

Halvmånen var det Osmanska rikets symbol och de österrikiska bagarna firade segern över turkarna genom att baka ett halvmåneformat bröd, en croissant. På det viset kunde man sluka symbolen för den hatade fienden. Croissanten blev ett populärt frukostbröd i Europa och avnjuts lämpligen tillsammans med en kopp kaffe - det ska helst vara cappuccino.

När österrikarna plundrade de besegrade turkarnas läger, hittade de säckar med bönor som rostade gav en besk dryck, alldeles för besk för att passa deras smak. De blandade därför ut drycken med mjölk och socker och kallade den för cappuccino efter kapucinmunken Fra d´Aviano.

Fra d´Aviano hade i sina predikningar outtröttligt uppmanat österrikarna att göra motstånd mot turkarna och övertygat dem om att korset skulle besegra halvmånen. Som tack för detta fick han inte bara en kaffedryck uppkallad efter sig; år 2002 blev han även helgonförklarad av påven Johannes Paulus II.


Källor: Gilles Kepels bok Kampen om islam och Wikipedia om det Osmanska riket

Se även Ordbruket om giffel och croissant

5 kommentarer:

Erik sa...

Jahapp och nu är det snart hög tid att slänga ut alla turkjävlar ur Europa igen!

Svarten sa...

Tvärtom, Turkiet ska självklart bli en del av den europeiska gemenskapen i EU.

Anonym sa...

Oj då ja vad ska jag nu äta till frulle?????
Jag vet en Pain au chocolat, både den gåda spröda smördegen och lite choklad mmmmmm.
Det vill säga så länge den också inte är en kränkande bakelse?????

Anonym sa...

Oj då ja vad ska jag nu äta till frulle?????
Jag vet en Pain au chocolat, både den gåda spröda smördegen och lite choklad mmmmmm.
Det vill säga så länge den också inte är en kränkande bakelse?????

Svarten sa...

Fattis

Jag tycker det är ännu värre med cappuccino, speciellt när förre påven nu har helgonförklarat Fra d´Aviano. Den handlingen borde ingen kunna misstolka.