söndag 5 april 2009

Svartens koranskola: Pilgrimsfärden

Pilgrimsfärden (hajj) till Mecka, Saudiarabien, är den femte och sista av islams grundpelare. En pilgrimsfärd är obligatoriskt för alla friska muslimer som har råd. Hajj-ceremonin påbörjas under det islamiska månårets tolfte månad, dhul - hijah. Precis som med ramadan kan tidpunkten variera år från år i förhållande till den solårsbaserade gregorianska kalendern.

Pilgrimsfärden inleds i Mecka där pilgrimmerna besöker stora moskén, Masjid al Haram, och vandrar sju varv motsols runt Kabah Innan pilgrimmerna inträder i Mecka genomgår de en mental förberedelse, en inre rening, ihram. Pilgrimsfärden pågår under 13 dagar och innehåller olika ritualer varav vissa är obilgatoriska och andra frivilliga.

Det är vanligt att man som avslutning beöker Mecka ännu en gång. Den som gjort en hajj kan omnämnas som hajji för män och hajja för kvinnor.

Läs om hajj dag för dag Se dokumentären av National Geographic Inside Mecka och bloggposten Stora moskén i Mecka byggs om

2 kommentarer:

Bahlool sa...

hahaha så bra karikatyr ;)

Elias Kyllönen sa...

Tjenare!

Har skrivit en kort uppsats om detta för kursen Religion A i gymnasiet och har lagt upp den på min sida, http://eliaskyllonen.se/?p=86 .

Välkommen in och kolla så att jag inte är fel informerad. :)