måndag 9 augusti 2010

No women No playMuhammad Al-Munajid, en känd religiös ledare från Saudiarabien, talar om kvinnor och sport i samband med OS i Peking 2008.

Den sista juli arrangerades i Washington DC ett evenemang som var den officiella starten för kampanjen No women No play. Kampanjens syfte är att förbättra situationen för kvinnor i Saudiarabien som vill utöva sport och få slut på den könsapartheid som sägs råda i landet.

Enligt uppgift är Saudiarabien det enda land i världen som förbjuder kvinnor att delta i de olympiska spelen. Sedan Saudiarabien började delta i OS 1972 har således inte en enda kvinna ingått i deras olympiska trupp. Med hänvisning till OS-kommitténs (IOC) stadgar, som stipulerar att ingen får förhindras delta i OS på grund av bland annat kön eller religion, kräver No women No play att Saudiarabien utestängs från OS i London 2012 om landets kvinnor inte får delta.

Flera muslimska länder, som Afghanistan, Iran, Sudan, Kuwait, Bahrain och Pakistan, har haft kvinnor med i sina trupper, även om det oftast rört sig om någon enstaka. Ett lysande undantag är Indonesien, det land i världen med flest antal muslimer. Landet har under tolv olympiader medverkat med 161 män och 68 kvinnor, vilket är en större kvinnlig representation än många västerländska länder kan uppvisa. Vid OS i Aten 2004 bestod Indonesiens trupp av 38 personer, varav 16 kvinnor.

Naturligtvis kunde jag inte avstå från att försöka hitta någon hadith som belyser detta med kvinnor och sport. Enligt uppgift skall det i Ahmad ibn Hanbals hadithsamling Musnad Ahmad finnas en hadith som ursprungligen nedtecknats av Abu Dawood I hadithen uppges Muhammeds favorithustru Aisha ha sagt:

Jag tävlade med profeten (s) och slog honom i loppet. Senare, när jag hade lagt på mig lite vikt, tävlade vi igen och han vann. Då sa han: "Detta upphäver det andra", med hänvisning till förra gången. [Musnad Ahmad, Vol. 6, #24173]

Vissa hävdar att hadithen inte har något med sport att göra, utan att den endast beskriver en lekfull aktivitet som man och hustru utfört i avskildhet vid två tillfällen.

Huvudsakliga källor: No Women No Play. Concert in Washington DC, No women on Saudi Olympic team och "Sport" in the Hadith

2 kommentarer:

Rondellhunden sa...

Den könssegregation som "sägs råda" är faktum i Saudiarabien, det är inget ont påhitt som folk sprider för att svärta landet (vilket många fanatiker/paranoida tycks anta). Jag bor här och upplever den varje dag.

Anonym sa...

Islam innebär ju könsapertheid-men det är tydligen inte lika allvarligt som rasism.