torsdag 12 augusti 2010

Sanningen om ramadan



Al Jazeera om frosseriet i tv-tittande under ramadan. Se även Link TV om samma ämne, Ramadan primetime

Under den kommande månaden kommer ni att kunna läsa mängder med inlägg om ramadan om ni tittar in på bloggarna som finns med på länklistan Muslimer som bloggar Många av inläggen kommer att handla om självbehärskning, böner och moskébesök, koranstudier och att komma närmare vår skapare. Cherin och Mohammed kommer att ha en ramadan-skola på bloggen och utlovar att vi alla kan bli experter på innebörden av fastemånaden ramandan. "Syftet med fastan är att stärka självdisciplinen", skriver Cherin.

Men vad handlar egentligen fastemånaden om för en stor del av världens muslimer? Jo. Ett frosseri i mat, tv-tittande och sena kvällar med släkt och vänner.

- Vi har 30 dagars julafton full av banketter och mat. Egypten konsumerar tre gånger sin normala livsmedelskonsumtion under månaden ramadan. Folk är halvdrogade av media, mat och banketter, säger Said Sadek, professor i sociologi vid amerikanska universitetet i Kairo, till radiostationen NPR

Naturligtvis är detta också rena julaftonen för livsmedelsbranschen. En rapport från konsumenternas intresseorganisation i Egypten visar kraftiga prisökningar inför ramadan. Priset på ris och socker har ökat omkring 30 procent. Äggen kostar 42 procent mer än vanligt. Till och med regeringens subventionerade livsmedel till fattiga har ökat i pris. Av landets drygt 80 miljoner invånare lever 40 procent på mindre än två amerikanska dollar om dagen. Under fastemånaden spenderas 5,5 miljarder dollar på mat, enligt Los Angeles Times

Svensk media har nyligen uppmärksammat att tusentals ton med mat slängs varje år av våra livsmedelsbutiker. I Abu Dhabi, med omkring en miljon invånare, har miljöbyrån inför årets ramadan startat en kampanj mot slöseriet med mat. Det finns uppgifter som indikerar att det under ramadan slängs omkring 50 ton mat i Abu Dhabi. Kampanjen kommer att drivas i radio, TV och under fredagsbönerna i moskéerna, skriver Khaleej Times Det påminns även om vad som står i Koranen 7:31:

Söner av Adam! Anlägg vårdad klädsel var gång ni går till bön - och ät och drick [det som är gott och hälsosamt], men visa måtta [i allt]; Gud är inte vän av dem som går till överdrift.

6 kommentarer:

Cherin sa...

Du är ju livsfarlig!

"Allt du säger kan och kommer användas emot dig"...

;)

Svarten sa...

Söner av Adam!

Ingen fara, Cherin. Det gäller tydligen inte dig.

:-)

Cherin sa...

Faktiskt inte en helt korrekt översättning. "Bani Adam" skulle i vart fall jag översätta till "Adams barn"

Svarten sa...

Tänk, så mycket man får lära sig.

Cherin sa...

Har funderat lite till på detta. "Bani adam" som används i den versen du citerar och återkommande i Koranen, men även i vardagsmun används som synonym för "människa". Vill man säga att människan är si eller så så använder man sig av begreppet "bani adam". Begreppet står alltså för hela mänskligheten.

Det återkommer också annat sätt i koranen, "Bani Israil" nämns vid flera tillfällen i koranen (i samband med berättelserna om Moses, Jakob, Josef och Benjamin mm) och avser hela Israels folk .

Jag är ingen lingvist men kan tänka mig att det är samma här som på franska att en grupp där både män och kvinnor ingår benämns med maskulinum, medan en grupp med endast kvinnor benämns med femininum.

Oaktat tycker jag översättningen blir felaktig eftersom det är uppenbart att den arabiska texten avser både män och kvinnor.

Svarten sa...

Tack, Cherin!

Det var verkligen intressant. Kanske rent av ett nytt, typ, feministiskt perspektiv på tolkningen av Koranen.